Igor Matovič valószínűleg marad kormányfő, de néhány miniszterét be kell majd áldoznia – talán a stílusa is változhat

2021. március 3. - 21:14 | Belföld

Úgy látszik, hogy Igor Matovič kormánya, amely bő alkotmányos támogatással jött létre a tavalyi parlamenti választás után, egy évig sem bírja ki. A szerdán kitört kormányválságnak több alkotmányos megoldása is van, de kevés közülük valóban reális. Ha kitart az SaS és a Za ľudí együttműködése, akkor néhány minisztercserét elérhetnek, Pavol Baboš és Grigorij Mesežnikov politológusok azonban abban egyetértenek, hogy Igor Matovič leváltásának nagyon kicsi az esélye.

Igor Matovič valószínűleg marad kormányfő, de néhány miniszterét be kell majd áldoznia – talán a stílusa is változhat
Fotó: TASR

Richard Sulík szerdán délben a kormány ülése után jelentette be, hogy a kormány rekonstrukcióját tartják a jelenlegi helyzet egyedüli megoldásának.

„Szóba kerülhet minden miniszteri poszt és a miniszterelnök széke is” – jelentette ki az SaS elnöke.

A bejelentést az SaS és a Za ľudí vezetésének tárgyalásai előzték meg, úgy tűnik, hogy a két párt koordinált támadást indított Igor Matovič ellen. A kormánykoalíciót a megalakuláskor 95 képviselő támogatta, köztük az SaS és a Za ľudí 25 képviselője. Nélkülük tehát az OĽaNO-nak és a Sme rodinának mindössze 70 voksa van, és mivel már egy OĽaNO-s képviselő is indexre került, 69 képviselőre számíthatnak.

A kormányválság oka

Az SaS és a Za ľudí a válságot az elmúlt hónapokban bekövetkezett bizalomvesztésre, a miniszterelnök és a két kisebbik kormánypárt vezetői, miniszterei közötti sokszor rágalmazásba hajló veszekedésre vezetik vissza. „Az okokat szélesebben kell értelmezni, ugyan a Szputnyik V vakcina beszerzése volt a gyújtózsinór, de ez a válság egyáltalán nem erről szól. Ez már hónapok óta érik, lehetett látni, hogyan alakultak a viszonyok a pártok és a pártok képviselői között” – mondta a Paraméternek Grigorij Mesežnikov politológus, a Közéleti kérdések intézetének (IVO) igazgatója.

A Szputnyik-ügyben is nagyobb problémának látja a megvalósítást, mint magát a vásárlást.

„Ha a kormányfő titokban, a koalíciós partnerei háta mögött küldi el a katonai gépet a vakcináért, az sok mindent elmond” – magyarázta a politológus.

A bizalmatlanság mellett azonban ugyanolyan súlyos ok a másik rágalmazása, elsősorban a miniszterelnök részéről, és az, hogy a kormányfő képtelen az saját hibáinak elismerésére.

Mesežnikov szerint Igor Matovič még most sem érti, vagy nem akarja érteni, hogy mi a problémája a két koalíciós partnerének. „Azok alapján, amit a Facebookra ír a járvány elleni harcról és az emberek életének védelméről, azt látom, hogy még mindig nem tudatosítja, hogy miről van szó, hogy hol követett el hibát” – mondta az elemző.

Grigorij Mesežnikov (Fotó: TASR)

Matovičot leváltására kicsi az esély

Alkotmányos szempontból több lehetséges kimenete is lehet a válságnak, de kevés tűnik megvalósíthatónak. Richard Sulík a kormány rekonstrukcióját követeli, megemlítve, hogy a miniszterelnök személye is változhat. Igor Matovič menesztésének nagyon kis esélyt adnak az elemzők. „Minden azon múlik, hogyan viszonyul a kérdéshez Igor Matovič. Az utóbbi időben bizonyította, hogy nagyon nehéz megjósolni a lépéseit – mondta a Paraméternek Pavol Baboš politológus, a pozsonyi Komensky Egyetem politológia tanszékének munkatársa. –

Nem szívesen zárok ki teljesen semmilyen lehetőséget, de Igor Matovič leváltására nagyon-nagyon kis esélyt látok.”

Ahogyan 2018-ban a Ficót váltotta Pellegrini

Matovičnak ugyanis gyakorlatilag bele kellene egyeznie saját leváltásába, ezt a két kisebbik párt nem tudja kikényszeríteni. „A legnagyobb ászuk az, ha a két párt közösen lép fel, a támogatásuk híján ugyanis elveszik a kormány többsége a parlamentben – magyarázta Baboš. – Azonban gyakorlatilag ez minden, más nincs a kezükben,

nem tudják Matovičot leváltani anélkül, hogy ő ebbe beleegyezne, vagy esetleg elárulná az OĽaNO parlamenti frakciója.”

Richard Sulík azonban teljes kormányátalakításról beszélt Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel való találkozójuk után. Ő konkrétan a Robert Fico vezette kormány három évvel ezelőtti átalakítását emlegette, amikor Peter Pellegrini lépett Fico helyére a kormányfői poszton, és Robert Kaliňákot váltotta Denisa Saková a belügy élén.

Pavol Baboš

A legvalószínűbb megoldás

Babošsal ért azonban egyet Grigorij Mesežnikov is.

„A miniszterelnöki poszton való változásba Matovičnak is bele kellene egyeznie, ez a teljes kormány bukásához vezetne, vagyis egy teljesen új kormányt kellene felállítani, ebbe Matovič nem fog beleegyezni” – véli az IVO igazgatója.

Ő a kisebb kormányátalakítást, a néhány miniszteri poszton történő változást tartja legvalószínűbbnek.

Richard Sulík kijelentette, hogy előrehozott választásokat nem akarnak, vagyis azt szeretnék, ha újra az eredeti négyes alakíthatna kormányt. „Nincs más választásuk, csak megegyezni Igor Matovičcsal. A kormány rekonstrukciója legalább néhány miniszter cseréjét jelenti, az is lehet, hogy egyes pártok más minisztériumot kapnak, mint amit jelenleg irányítanak” – ismerteti a szerinte legvalószínűbb verziót Baboš.

Kisebbségi kormányzás

Elképzelhető verzió az is, hogy az SaS és a Za ľudí kívülről támogatna egy kisebbségi, OĽaNO-Sme rodina kormányt, ennek azonban nem adnak sok esélyt az elemzők. „Ugyan lehetséges egy ilyen kisebbségi kormány, de akkor minden törvény előtt meg kell egyeznie a kormánypártoknak ezzel a két párttal. Ennek a lehetőségnek azonban szerintem kisebb az esélye, mint annak, hogy valamilyen formában továbbra is együtt fog kormányozni a négy párt” – véli Baboš.

Matovič és Kollár elméletileg megegyezhet a kisebbségi kormány támogatásáról a Smer vagy a Hlas néhány képviselőjével is – a jelenlegi 70-hez legalább hat támogató szavazatot kell szerezniük –, azonban ennek is kicsi az esélye.

„Ezzel azonban Matovič elveszítené minden támogatóját, hiszen folyamatosan maffiának, banditáknak nevezi őket” – mondja az IVO elnöke.

Valamilyen változás biztosan lesz

Baboš szerint viszont annak sincs nagy esélye, hogy nem lesz változás a kormányban, ez ugyanis az SaS és a Za ľudí teljes arcvesztésével járna.

„Nagyon nehéz lenne nekik ezt lenyelni, nem tudnák megmagyarázni a választóiknak” – véli a politológus.

Ennek a verziónak kis esélyt ad Meseznikov is. „A Za ľudí teljesen szétesne, gyakorlatilag ugyanolyan sorsra jutna, mint a Sieť” – magyarázta az IVO igazgatója. Úgy véli, hogy a két párt csak együtt tud bármit is elérni.

„Az volt a meglepő, hogy nem ezt tették már a kormány megalakulása óta. Ha korábban együtt léptek volna fel a fontosabb kérdésekben, akkor időben megállíthatták volna Igor Matovičot is” – véli Mesežnikov.

A válságban Boris Kollár és pártja játssza a közvetítő szerepet. Meseznikov szerint annak gyakorlatilag nulla az esélye, hogy Kollár csatlakozik Sulíkhoz és Remišovához. „Ők lojálisak Matovičhoz, Kolláréknak egyetlen dolog a fontos: a gazdasági ügyeiket intézik, amíg ebbe nem szólnak bele, addig maradnak – magyarázta az elemző. – Ők addig maradnak, amíg maradhatnak.”

A köztársasági elnök szerepe

Zuzana Čaputovának ugyan most még kicsi a játéktere a válságban, de Mesežnikov nagyon fontosnak tartja, hogy Sulík és Remišová már egyeztetett vele.

„A köztársasági elnök szerepe kulcsfontosságú lesz például akkor, ha ez a koalíció akarja majd folytatni, de Igor Matovič nélkül. Nagyon fontos, hogy ezzel a köztársasági elnök is egyetértsen” – mondta a politológus.

Ha ugyanis a kormány benyújtja lemondását – és a kormányfő lemondása a kormány lemondását jelenti –, akkor nagyon fontos, hogy kit bíz meg kormányalakítással a köztársasági elnök. A leváltott miniszterek helyére kinevezett új emberek kiválasztásába is beleszólhat, ahogyan tette ezt 2018-ban is, amikor egynként egyeztetett az új miniszterekkel.

A két pártelnökkel folytatott megbeszélés után tett nyilatkozatában Čaputová annyit mondott: örül annak, hogy a nála járt két pártelnök között olyan nagy az egyetértés. Mesežnikov szerint Čaputová tiszteletben fogja tartani a négy párt közötti újabb egyezséget, ha az valóban megszületik.

Lajos P. János