Így állunk a beadott emlékeztető oltásokkal Szlovákiában

2022. január 25. - 15:39 | Belföld

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint keddig 1 420 596 személy kapta meg a harmadik oltást. Összesen már 6 712 983 adag vakcinát adtak be az országban – tájékoztatta a TASR-t Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője.

Így állunk a beadott emlékeztető oltásokkal Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A legtöbben Pozsony megyében kapták meg a harmadik oltást (251 518 fő), a legkevesebben Trencsén megyében (139 989 fő).

A legújabb kutatási eredmények szerint a harmadik oltás nagyobb védelmet nyújt az omikron variáns ellen, mint a kétdózisú alap oltás. A Dél-afrikai Köztársaság adatai szerint a kétszer oltottaknál a védettségi idő alatt 70 százalékos eséllyel enyhe az omikron variáns által okozott fertőzés lefolyása, és nem kerülnek kórházba.

„Az Egyesült Királyság oltási adatai szerint bár idővel csökken a védettség, de a harmadik oltás még hónapok elteltével is 90 százalékban megóvja az embereket attól, hogy kórházba kerüljenek” - tette közzé a szlovák Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (ŠÚKL).

Az NCZI azt tanácsolja, hogy akinél koronavírusra utaló tünetek jelentkeznek, regisztráljon ingyenes PCR-tesztre, ilyen esetben a költségeket teljes egészében állja az egészségbiztosító. Ingyenes PCR-tesztre mehet az is, akinek pozitív lett az antigéntesztje.


(TASR)