Így érintheti a szlovákiai katonákat az iráni katonai vezető likvidálása

2020. január 4. - 20:28 | Belföld

Begyűrűzni látszódik a belpolitikába a legújabb nemzetközi konfliktus. És ahogy az lenni szokott, Andrej Danko most sem mulasztotta el a nagy lehetőséget, és kapásból az orosz nótát kezdte fújni azzal összefüggésben, hogy az amerikai elnök utasítására Bagdadban végeztek Kászim Szulejmáni tábornokkal, az iráni Forradalmi Gárda különleges alakulatának parancsnokával. Moszkva ennek kapcsán a nemzetközi jog megsértéséről beszél, Putyin itthoni pincsikutyája dettó. Danko még azt is megpendítette, hazajöhetnének az Irakban szolgáló szlovákiai katonák is.

Így érintheti a szlovákiai katonákat az iráni katonai vezető likvidálása
Fotó: tasr

Abban az esetben, ha eszkalálódik a helyzet az iráni katonai stratéga likvidálásával kapcsolatban, az SNS vezetője kész megnyitni a szlovákiai katonák iraki missziójukból való hazahívásának kérdését. A szlovák törvényhozás elnöke egyetért az orosz külügyminiszterrel, aki az amerikai lépést a nemzetközi jog egyetemes normái súlyos megsértésének minősíti, amely nem járul hozzá a Közel-Keleten felhalmozódott problémák megoldásához.

Danko elmondta, nem szabad hallgatásba burkolózni. Szerinte az Európai Uniónak egységes álláspontot kell képviselnie az Egyesült Államokkla szemben. Az SNS-es politikus figyelmeztetett arra, hogy a tábornok megölése a feszültség újabb kiéleződéséhez vezet a térségben, és terrorista ellentámadást generálhat a helyzet, ami veszélybe sodorhatja Európát. Danko szerint az USA felelőtlen magatartása a világbékét veszélyezteti, ezért haladéktalanul Miroslav Lajčák külügyminiszterhez fordul, hogy szólaljon meg a kérdésben.

Danko azzal fenyegetőzik, ha az államfő, a kormányfő és a külügyér csendben maradnak, akkor ő bizony meglovagolja a témát és a parlament elé viszi az ügyet. A kampánylázban égő ruszofil házelnök egy határozati javaslatban gondolkodik, amelyik elítélné az amerikai akciót. Mert az bizony hozhat neki néhány szavazatot a konyhára. Ján Slota utóda nem egy agytröszt, de azt még ő is sejtheti, nem minden SNS-szavazó jenkibarát, és a szlovákiai katonák épsége sokakat foglalkoztathat.

TASR/para