Így gyilkolhatta meg Szabó és Marček a gútai vállalkozót

2019. augusztus 29. - 12:31 | Belföld

A Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozó összefüggésbe hozta az újságíró és kedvese meggyilkolását a gútai vállalkozó, Molnár Péter megölésével.

Így gyilkolhatta meg Szabó és Marček a gútai vállalkozót
Szabó Tamás (Fotó: TASR)

A TV JOJ információi szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnmegelőző egységének nyomozója hétfő óta egy dokumentumban kezeli a két gyilkosságot. Az ügyben Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Andruskó Zoltán, Szabó Tamáš és Marček Miroslav szerepel gyanúsítottként. A rendőrség szerint utóbbi kettő hajtotta végre közvetlenül a gyilkosságot Molnár Péter, Ján Kuciak és Martina Kušnírová ellen.

A gyanú szerint Szabó és Marček 2016-ban tervezte, hogy megtámadja Molnár Pétert. Tehetős vállalkozóként ismerték a férfit, ezért úgy gondolták, hogy nem kevés pénzösszeghez juthatnak, ha a támadást az áldozat házában hajtják végre. A nyomozati anyagból kiderül, hogy Marček és Szabó többször is tüzetesen szemügyre vette Molnár házát – így jöttek rá, hogy az épület komoly biztonsági rendszerrel rendelkezik. A támadást éppen ezért akkorra tervezték, amikor a vállalkozó is otthon tartózkodik.

A TV JOJ szerint 2016. december 15-én Marček észrevette Molnárt, amint hazafelé tart, meglátta a lehetőséget a terv végrehajtására, ezért azonnal felhívta Szabót, és elmondta neki, hogy elérkezett az idő. A két férfi rövid időn belül találkozott. Közvetlenül a nyomozást követően a rendőrség kiderítette, hogy az elkövetők a szomszédos elhagyatott ház területéről jutottak át Molnár telkére. A két férfi bement az elhagyatott épületbe, ahol átöltöztek és álarcot húztak, majd átmásztak a vállalkozóhoz. Amikor az ablakon keresztül meglátták, hogy Molnár otthon van, az ajtóhoz léptek.

Marček a pisztoly markolatával betörte az ajtó ablakát, majd a résen benyúlva kinyitotta a zárt. Molnár azonnal felfigyelt a zajra, amikor ment megnézni, hogy mi történt, a maszkos férfiak már a házban voltak. Rákiáltottak Molnárra, hogy feküdjön a földre, de ő rémülten a hálószoba felé kezdett szaladni.

Amikor Szabóék utolérték őt, a rendőrség szerint Molnár már a földön feküdt. Marček a vállalkozó fejéhez szegezte hangtompítós pisztolyát és megkérdezte tőle, hogy van-e más is a házban. Amikor Molnár azt mondta, hogy egyedül van, Marčak két lövéssel végzett vele. Felszedték a földről a töltényhüvelyeket, majd átkutatták a házat, de sem pénzt, sem ékszereket nem találtak. Végül az áldozat pénztárcájával is beérték. Visszamentek az elhagyatott házba, ahol visszaöltöztek, majd távoztak.

A TV JOJ információi szerint a rendőrség úgy tudja, Marček és Szabó Ifjúságfalvánál (Komáromi járás), szabadultak meg a fegyverektől, ruháiktól és Molnár pénztárcájától. A fegyvert és a töltényeket is a Kis-Dunába dobták, a többit pedig elégették.

A rendőrség 2016 óta vizsgálja Molnár Péter meggyilkolását anélkül, hogy azonosították volna az elkövetőket. 2018 februárjában, amikor megölték Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát, még semmi sem mutatott arra, hogy a két gyilkossát ugyanazok a személyek követhették el – ez viszont szemptemberben, amikor őrizetbe vették a gyanúsítottakat, megváltozott.

Marček azóta beismerte, hogy ő követte el mindkét gyilkosságot, még azt is megmutatta a rendőröknek, hogy hol szabadult meg a fegyvertől. Annak a fegyvernek, amellyel Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát megölték, még csak néhány darabját találták meg.


noviny.sk/para