Így hat a koronavírus a pénztárcánkra: még a benzin ára is csökkenhet

A koronavírus okozta járvány egyik hatásaként jelentősen csökkenthet a kőolaj ára, a Brent jegyzése akár 55 dollárra is gyengülhet hordónként az energiahordozó iránti kereslet mérséklődésére szakértők szerint.

Így hat a koronavírus a pénztárcánkra: még a benzin ára is csökkenhet

Az északi-tengeri Brent olajfajta ára 16 óra körül 1,09 dollár (1,82 százalék) csökkenéssel, 58,80 dolláron állt. A Brent csúcsa idén eddig 70,58 dollár volt, amit január 6-án állított be.

Szakértők azzal számolnak, hogy a kőolaj ára tavaly augusztus óta legalacsonyabb szintre, 55 dollárra is süllyedhet, ha nem sikerült rövid időn belül megállítani a fertőzés terjedését.

Két éve, 2018-ban Kína napi olajkereslete 13,5 millió hordó volt, 5,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Abban az esetben, ha most nem sikerül megfékezni a koronavírus terjedését, akkor az egyebek között az olajkereslet jelentős visszaesésével járhat, aminek árcsökkentő  hatása lenne.

Ide tartozik, hogy a szakértők szerint nő annak a kockázata, hogy a tervezettnél kisebb lesz  Kína gazdasági növekedése az első negyedévben, mert a koronavírus okozta járvány visszaveti a lakossági keresletet.

A kínai kormány az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a lakossági költekezés élénkítésére azzal számolva, hogy a lakossági kereslet lesz a gazdaság fő hajtóereje. A fertőzés terjedése miatt azonban a hatóságok most azt javasolják az embereknek, hogy kerüljék az üzleteket, az éttermeket és a mozikat, lehetőleg ne utazzanak sehova, inkább maradjanak otthon - írja a The Wall Street Journal.

A holdújévvel összefüggő egy hétig tartó munkaszünet a kiskereskedelmi ágazat számos területén rendre hatalmas bevételeket gerjeszt, ez azonban idén nem így lesz és ezt a gazdaság egésze megsínyli a szakértők szerint.

Tekintettel arra, hogy a hatóságok három nappal meghosszabbították a hivatalos munkaszünetet, a kínai pénzpiacok csak egy hét múlva hétfőn nyitnak ki és "borítékolható" például a kínai tőzsdemutatók kezdeti lejtmenete.

Egyes elemzők szerint a koronavírus csaknem 6 milliárd dollárjába kerül Kínának, ami az idei gazdasági növekedésből egy százalékpontot vonhat ki.

Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 6,1 százalékkal nőtt, közel 30 éve legkisebb mértékben bővült. Az idei növekedési célt a parlament márciusban esedékes, szokásos évenkénti plenáris ülésén határozzák majd meg.  

A Société Générale várakozása szerint az idei első negyedévben a gazdaság növekedése a lélektaninak számító 6 százalék alá lassul, hacsak a hatóságok gyorsan nem kerekednek felül a koronavíruson. Kínában a 17 évvel ezelőtti atípusos tüdőgyulladás (SARS) hatására 2003 második negyedévében, a járvány csúcsán, a GDP-növekedés 9,1 százalékra lassult az első negyedévi 11,1 százalékról.  

A Commerzbank egyik szakértője rámutatott arra, hogy míg 17 éve Kína gazdasága elsősorban az állami befektetésektől függött, jelenleg a GDP több mint 50 százalékát a fogyasztói kereslet adja.

MTI