Így karácsonyoztak a rabok a hazai börtönökben

2018. december 27. - 07:35 | Belföld

Mutatjuk, hogy néz ki a karácsony a szlovákiai börtönökben.

Így karácsonyoztak a rabok a hazai börtönökben
Fotó: TASR

Ünnepi készülődés és karácsonyi menü is van a börtön falai mögött. A rabok számára különféle tevékenységeket biztosítanak ilyenkor a hazai börtönökben.

„Az ünnepek alatt biztosított foglalkozások a nemzeti keresztény hagyományokra épülő pozitív értékeket tartják szem előtt, és motiválhatják a fogvatartottakat a pozitív változásra”

– nyilatkozta Adrián Baláž, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (ZVJS) igazgatója.

A rabok maguk dönthetik el, hogy karácsonyi témájú beszédeket hallgatnak, vagy inkább karácsonyi kvízeken vesznek részt. Nem hiányoznak a karácsonyi koncertek és a csoportos foglalkozások sem, az elkészült termékeket pedig kiállítják.

Baláž hangsúlyozta, az ünnepi hangulat megteremtése a börtön falain belül azért fontos, mert pozitív változást idézhet elő a fogvatartottnál. Ilyenkor a rabok napirendje is módosul: este tovább fennmaradhatnak, televíziós műsorokat nézhetnek.

Ami a menüt illeti, a raboknak a hagyományos szlovákiai karácsonyi ételeket kínálják ilyenkor: a legtöbb intézményben káposztalevest készítenek, valamint rántott halat majonézes salátával.

Országszerte jelenleg 1652 vádlott és a 8779 elítélt van börtönben, közülük 190-en karácsonyozhattak otthon, a hozzátartozóik körében.


(TASR/para)

Címkék: karácsony, börtön, rabok