Így képzeli el a mentőszolgálatok élet-halál harcát 300 kis csallóközi képzőművész

2019. december 3. - 07:06 | Régió

Hetedik alkalommal hirdette meg a belügyminisztérium válságkezelési főosztálya az országos gyermek- és ifjúsági katasztrófavédelmi rajzversenyét, aminek első körét évről évre a járási hivatalok bonyolítják le.

Így képzeli el a mentőszolgálatok élet-halál harcát 300 kis csallóközi képzőművész
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

A rajzverseny során óvodás, alapiskolás alsó és felső tagozatos, valamint speciális iskolát látogató diákok rajzait, festményeit, illetve egyéb képzőművészeti alkotásait értékelik, miközben mind a négy említett kategória első helyezettje továbbjut az országos fordulóba.

A zsűrinek nem volt egyszerű dolga, hiszen a versenyre, melynek idei témája a mentőszolgálatok terepen (hegyekben, erdőben, réten) végzett munkája volt, összesen 306 művet kellett kiértékelniük. Hagyományosan meghívják az összes járási oktatásügyi intézményt, miközben idén az egyes kategóriákba összesen 36 óvoda, iskola és speciális iskola, továbbá a nagymegyeri Manóház klub, illetve a somorjai Kukkónia szabadidőközpont diákjainak műveit küldték be.

Az óvodák versenyébe hét intézmény kapcsolódott be összesen 55 munkával, közülük a legaktívabbak a dunaszerdahelyi Október utcai óvoda gyerkőcei voltak, akik 24 művet küldtek. Az alsó tagozatos alapiskolák közt 13 intézmény versenyzett 126 munkával, kiemelkedett a többiek közül a somorjai Bél Mátyás Alapiskola 35 művel.

A felső tagozatosok mezőnyében 8 iskola mérettette meg magát 69 művel, a legtöbb ugyancsak a somorjai szlovák tannyelvű alapsuliból érkezett. Végül, de nem utolsósorban a speciális iskolák versenyébe hét iskola, illetve a Mentális Sérülteket Segítő Társulás kis látogatói küldtek be rajzokat, a legtöbb Ekecsről, illetve a dunaszerdahelyi Ádor utcából érkezett.

A diákokat a verseny dunaszerdahelyi járási kiértékelésén a járási hivatal nevében Morvay György elöljáró, és Bíró Alica, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője köszöntötte, a díjak átadásában részt vett Hodosi Tibor, a járási tűzoltóság bevetési egységeinek parancsnoka és a rendőrség képviselője is.

Helyenként félelmetes, hogy a gyermekek mennyire tűéles képet tudnak alkotni egy-egy vészhelyzetről, illetve hogyan képzelik el a bevetésen a tűzoltó- és mentőszolgálatok vagy épp a rendőrség tevékenységét. A díjazott rajzok között láthatunk balesetet szenvedett autókat, beomlott hidat, égő erdőt, lángba borult istállót és a hegyekben balesetet szenvedett turistát/hegymászót, miközben a legkisebbek is odafigyeltek számos fontos részletre, ami helyenként akár egy felnőttnek sem tűnik fel, legyen szó a mentőegységek egyenruhájáról vagy a megmentendő személyeket érintő apróságokról.

Külön kiemelendő a dunaszerdahelyi Halpiac téri óvoda 6 éves látogatójának, Sekera Martinnak a térbeli alkotása, aki nem két, hanem három dimenzióban képzelt el és valósított a meg egy erdőtűz során végzett oltást, kimondottan kreatív megoldásokkal – műanyag flakonból és szívószálakból épített helikoptert, mely a tobozokból, gesztenyékből és ágakból álló, vörös és narancsszínű papírral „feltüzelt” erdőt oltotta.

Mindebből azt is leszűrhetjük, hogy a gyermekek talán még a felnőtteknél is mélyebben érzékelik a körülöttük zajló vagy épp a tévében, esetleg más közvetítő eszközökön megjelenő drámát, tragédiát, valamint azokat, akik ebben a helyzetben is lélekjelenlétüket megőrizve próbálnak segíteni.

Lássuk a díjazottakat:
Óvodások:
1. Sekera Martin (6 éves) – Halpiac téri óvoda / Dunaszerdahely, felkészítő: Pellová Miroslava
2. Jurányi Dorka (5 éves) – Október utcai óvoda / Dunaszerdahely, felkészítő: Pázmány Annamária
3. Iváncsai Szabolcs (5 éves) – Móricz Zsigmond AI és Óvoda / Dióspatony, felkészítő: Kotrba Rozália

Alapiskola – alsó tagozat:
1. Aranyossi Leila (7 éves, 2 osztály) – Móricz Zsigmond AI / Dióspatony, felkészítő: Mgr. Mészáros Anikó
2. Koroly Leila (9 éves, 4. osztály) – Manóház, Bartók Béla AI / Nagymegyer, felkészítő: Krastenits Erika
3. Bokros Linda (9 éves, 3. osztály) – Alapiskola / Bős, felkészítő: Mgr. Kráchelová Adriana

Alapiskola – felső tagozat:
1. Bernáth Zsófi (11 éves, 5. osztály) – Móricz Zsigmond AI / Dióspatony, felkészítő: Mgr. Molnár Erika
2. Kulcsár Nikola (12 éves, 6. osztály) – Bél Mátyás Alapiskola / Somorja, felkészítő: Mgr. Haburajová Lucia
3. Csémi Máté István (12 éves, 7. osztály) – Manóház, Bartók Béla AI / Nagymegyer, felkészítő: Krastenits Erika

Speciális iskolák:
1. Teleki Panna (13 éves, 6. osztály) – Szabó Gyula Egyesített Iskola / Dunaszerdahely, felkészítő: Mgr. Magyarová Edita
2. Lacko Nikolas (11 éves, 4. osztály) – Ádor utcai speciális alapiskola / Dunaszerdahely, felkészítő: Mgr. Boráros Kántorová Eva
3. Gálffy Vivien (22 éves) – Mentális Sérülteket Segítő Társulás / Dunaszerdahely, felkészítő: Mgr. Fábik Erzsébet

Különdíj:
Mészáros Márk (5,5 éves) – Halpiac téri óvoda / Dunaszerdahely

(SzT)