Így könyörgött Simon Zsolt a miniszternek, hogy ne tegyék fizetőssé az öntözővizet

2016. szeptember 20. - 09:50 | Belföld

A parlament szeptember 12-én megszavazta a Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter által előterjesztett javaslatot, mely szerint a jövőben illetéket vetnének ki az öntözésre használt vízbe a mezőgazdaságban.

Ezzel az intézkedéssel díjkötelessé válna a kutakból és csatornarendszerekből (kanális) vételezett víz, amennyiben az adott gazda havi 1250 köbméternél többet öntöz.

A Solymos László által vezetett környezetvédelmi tárca szerint az EU akár le is állíthat bizonyos támogatásokat, ha Szlovákia nem teszi fizetőssé a vizet, Simon Zsolt azonban más véleményen van. A Híd egykori alelnöke, aki a márciusi választások után távozott a pártból, azt mondja, hogy az EU egyáltalán nem követeli, hogy fizetős legyen az öntözővíz, a vonatkozó jelentésben csupán a vízszolgáltatásról van szó, nem konkrétan a vízről.

Ráadásul az ellenzéki parlamenti képviselő szerint a Csallóközben két okból kifolyólag is "eszetlenség" bevezetni az illetéket: egyrészt a bősi vízerőmű megépítésekor leszigetelt Duna-meder miatt, másrészt pedig azért, mert az öntözés a csallóközi ivóvízkészletet is pótolja, ez pedig Szlovákia elemi érdeke. Simon a Facebookon tette közzé a vitában elhangzó felszólalását:

A törvénymódosítás még 2014-ből, az előző Fico-kormány környezetvédelmi miniszterének "műhelyéből" származik, de a Solymos László vezette tárca helyezi most hatályba. 2014-ben a Híd politikusai is élesen bírálták az öntözővíz illetékkel sújtását. Akkor a Híd jelenlegi mezőgazdasági államtitkára még úgy nyilatkozott, hogy Fico ezzel áll alattomos bosszút a magyarokon az elvesztett államfőválasztás miatt. Csicsai azóta megváltoztatta a véleményét. Az Új Szónak úgy nyilatkozott, hogy

"a témát gazdának álcázott önjelölt hangoskodók fújják fel,"

és a szimbolikus, 0,001 eurós köbméterenkénti illeték nem jelent majd nagy terhet a gazdák számára. Terveik szerint évi 50-70 ezer köbméteres fogyasztás fölött vetné ki a kormány az illetéket.

Az öntözést leginkább a zöldség-, gyümölcs-, vagy például a kukorica- és cukorrépatermesztésben alkalmazzák, amely túlnyomórészt Dél-Szlovákiában valósul meg. A termények felvásárlási árát már így is lenyomja a külföldi konkurencia, így vélhetően nem volna a legszerencsésebb újabb - akár csak szimbolikus - illetékkel sújtani a hazai termelést.

Amennyiben a parlament októberi ülésén a jogszabályt második olvasatban is jóváhagyják, biztosan fizetőssé válik az öntözővíz az szlovákiai gazdák számára.

(parameter)