Így is lehet gondolkodni: koronavírus-járványt fel kellene használni a világ jobbá tételére

2020. április 28. - 21:26 | Külföld

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívást intézett kedden a világ vezetőihez, hogy használják fel a koronavírus-járvány teremtette helyzetet "a világ jobbá tételére" és együttműködésükkel olyan más globális fenyegetésekkel is szálljanak szembe, mint a klímaváltozás.

Így is lehet gondolkodni: koronavírus-járványt fel kellene használni a világ jobbá tételére
Fotó: TASR/AP

Az ENSZ-főtitkár a Petersbergi Klímadialógus című kétnapos tanácskozás keretében szólalt fel videón keresztül. Világszerte a pandémia eddig több mint 212 ezer ember életét követelte és meghaladja a hárommilliót is a regisztrált fertőzöttek száma. A vírus terjedését megfékezni hivatott kijárási korlátozások miatt számos ország gazdasági nehézségekkel kénytelen szembesülni.

Guterres szerint a járvány rávilágított, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva társadalmaink és gazdaságaink az ilyen jellegű sokkhatásoknak. Mint mondta, az egyedüli válasz ebben a helyzetben a bátor, jövőképpel rendelkező és együttműködő vezetés. "Ugyanilyen vezetésre van szükség a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetése esetében is" - hangoztatta Guterres, megjegyezve, hogy az utóbbi évtized volt a legmelegebb a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. Hangsúlyozta, jelentős ára lesz, ha nem cselekszünk a klímaváltozás feltartóztatása ügyében, ugyanakkor - mint fogalmazott - "a technológia a mi oldalunkon áll". Egyben figyelmeztetett, hogy a járványhoz hasonlóan a klímaváltozással sem képes egy ország egyedül megbirkózni. "A koronavírushoz hasonlóan az üvegházhatású gázok sem ismernek határokat" - mondta Guterres.

"Az elszigetelődés csapda. Egy ország sem képes boldogulni egyedül" - hangsúlyozta. Az ENSZ-főtitkár egyben rávilágított, hogy a 20 legnagyobb fejlett és fejlődő ország együttesen a károsanyag kibocsájtások több mint 80 százalékáért felelős. Mint mondta, a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt az Egyesült Államok és Kína résztvétele tette lehetővé. "A nagy kibocsájtók hozzájárulása nélkül minden erőfeszítésünk hiábavaló" - utalt Guterres arra, hogy Donald Trump amerikai elnök kiléptette országát az egyezményből.

Angela Merkel német kancellár a fórumon felszólalva jelezte, hogy Németország hajlandó lenne támogatni az Európai Unió egy nagyratörőbb célkitűzését a károsanyag-kibocsájtás mérséklésére, aminek keretében 1990-hez képest akár 55 százalékkal csökkentenék 2030-ig az uniós károsanyag-kibocsájtást. A jelenlegi célkituzés 40 százalékos csökkentést irányoz elő. Kijelentette, a jelen helyzetben fontos világossá tenni, "nem a klímavédelmen spórolunk, hanem fenntartható technológiákba eszközlünk befektetéseket".

MTI