Így lepték el maratonfutók Budapest utcáit (FOTÓK)

2023. augusztus 26. - 11:24 | Sport

Az etióp Amane Beriso Shankule nyerte meg címvédő honfitársa, Gotytom Gebreslase előtt a női maratonfutást a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyen Szabó Nóra kiemelkedő versenyzéssel az előkelő 24. helyen ért célba, Kovács-Garami Katalin pedig a 57. lett.

Így lepték el maratonfutók Budapest utcáit (FOTÓK)
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik (Fotók: MTI)

Szombat reggel 7 órakor 78 futó vágott neki a klasszikus, 42,195 kilométeres távnak, melyet a Budapest belvárosában (Andárssy út-Erzsébet tér-Akadémia-Lánchíd-Alagút-Attila út-Várkert bazár-Lánchíd-Andrássy út) kialakított 10 kilométeres körön kellett teljesíteni a mezőnynek.

A versenyt kifejezetten visszafogott tempóban kezdték a futók, és közel 15 kilométeren keresztül nem is sokat változott a helyzet. A magyar csúcstartó Szabó Nóra 13 kilométeren át a legjobbak csoportjában halad, sőt, az első rövid körben az élen is futott.

A verseny a 15 kilométer után kezdett megélénkülni, az élen ritmust váltottak a legjobbak, s a 20. kilométer végére már csak kevesebb mint húszan voltak az élbolyban. A folytatásban a négy fős etióp különítmény diktálta a tempót, folyamatosan gyorsultak és "szalámizták le" a bolyt, melyben 30 km-nél rajtuk kívül már csak két kenyai, egy-egy marokkói és izraeli futó maradt. A hetedik öt kilométert aztán egészen elképesztő tempóban, 16:09 perc alatt teljesítették, amivel mindenki mást, köztük az idei év legjobb idejével rendelkező kenyai Rosemary Wanjirut is leszakították.

Az etióp különversenyben a négyből előbb csak hárman maradtak, majd az utolsó körben, Pestről Budára haladva a Lánchídon Shankule honfitársait is maga mögött hagyta és az utolsó kilométereket magányosan futva 2:24:23 órával diadalmaskodott, tíz másodperccel megelőzve a tavaly Eugene-ben győztes Gebreslasét.

Az út mellett az idő előrehaladtával egyre több néző gyűlt össze és az atléták szinte a pálya minden pontjában óriási biztatásban részesültek, a célnál pedig nagy tömeg fogadta Shankuléékat és lehetett tanúja annak, hogy a teljes etióp sikert a marokkói Fatima Ezzahra Gardadi meghiúsította, miután kiváló erőbeosztással futva beért a harmadik helyre.


EREDMÉNYEK - női maraton:

1. Amane Beriso Shankule (Etiópia) 2:24:23 óra
2. Gotytom Gebreslase (Etiópia) 2:24:34
3. Fatima Ezzahra Gardadi (Marokkó) 2:25:17

(MTI)