Így megy ez: a döntnök haverjának cégéé lett a 800 milliós tender

A Legfőbb Ügyészséghez intézett beadványt Andrea Kalavská (Smer-jelölt) miniszter asszony, miközben ellenzéki és koalíciós képviselők is vizsgálódni készülnek a mentőkre kírt állami tender ügyében, melynek meglehetősen gyanús lefolyása volt.

Így megy ez: a döntnök haverjának cégéé lett a 800 milliós tender
Illusztráció

A 800 millió euró értékű, hat évre szóló tendert az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou - UDZS) írta ki június közepén, és arról szólt, hogy ki fogja üzemeltetni a mentőszolgálat rendelőit, miután a Falck távozik a szlovák piacról.

A SME napilap mutatott rá, hogy összefonódás van a tender ügyében felállított pályázati bizottság tagjai és a győztes cég között. Az LSE – Life Star Emergency társaság jelenlegi tulajdonosának, Miroslav Micskinek ugyanis korábban közös vállalkozása volt a bizottság egyik tagjával, az egészségügyi minisztérium korábbi államtitkárával, Mário Miklošival. A bizottságban ráadásul utóbbi két korábbi minisztériumi kollégája, az informatikáért felelős Peter Salon, valamint a jogi részleg vezetője, Marianna Kozmannová. A tárca egyébként állítólag mindnyájukat figyelmeztette az összeférhetetlenségre.

A szeptemberi parlamenti ülésszak megkezdése előtt hétfőn ült össze a parlament egészségügyi bizottsága és ezt megelőzően az SaS és az OĽaNO képviselői is azt indítványozták, hogy folytassanak le képviselői vizsgálatot. Štefan Zelník (SNS), a bizottság elnöke visszautasítja, hogy elfogultak lettek volna a bizottsági tagok, ugyanakkor szerinte is minél előbb le kell folytatni a vizsgálatot.

Beadványt intézett emellett a Legfőbb Ügyészségre Andrea Kalavská miniszter és Tomáš Haško, az UDZS vezetője. Utóbbi szavai szerint azt szeretné megvizsgáltatni, történt-e bűncselekmény, ugyanakkor kitart a bizottsági tagok kiválasztása mellett. Állítja, szakmai hozzáértésük, ismereteik és pártatlanságuk miatt választott a bizottságba konkrét személyeket. 

(TASR)