„Így megy ez Dunaszerdahelyen” – A járási Smer-elnök telekbiznisze borzolja a kedélyeket!

Ilyen címmel került fel egy régebben készült hangfelvétel a minap a YouTube-ra, melyen a Smer dunaszerdahelyi járási szervezete elnökének, Richard Kmeťnek, továbbá az egyik nagyudvarnoki képviselőnek, Domonkos Pálnak tulajdonított hang egy vagy több ismeretlen személlyel egyeztet bizonyos nagyudvarnoki telkekkel kapcsolatban.

„Így megy ez Dunaszerdahelyen” – A járási Smer-elnök telekbiznisze borzolja a kedélyeket!
Fotók: Paraméter

Az alábbiakban részleteket ragadunk ki a hallhatóan összevágott felvételből, és ugyan a beszélgetések tartalma, mint utóbb kiderült, nem úgy valósult meg, mint amilyen formában szó esik róla, az elhangzottak során felvetett módszerek kérdéseket vetnek fel. 

„Csak nekünk hármunknak csinálunk azzal jót” – hangzik el. Egy bekötőútról van szó, amely az érintett személyek telkeihez vezet az egyik ma is beépítés előtt álló nagyudvarnoki lakónegyedben.

„Akarunk rá támogatást, 60 ezer euróba kerül, most azt a pénzt akarjuk magunknak hármunknak megspórolni”

– mondja többek között a Kmeťnek tulajdonított hang. Elhangzik, hogy az érintett telkeken magasfeszültségű villanyvezeték fut keresztül, amit el akarnak onnét távolítani, mert anélkül a telkekkel nem tudnak mit kezdeni.

„A legfontosabb, hogy lekerüljön onnan a villany. A másik legfontosabb, hogy tudjuk ott megcsinálni úgy az utat, a kanalizációt, a vizet, hogy ne kerüljön egy centünkbe se. És a testület úgy fogja jóváhagyni, ha majd megbeszéljük és jóváhagyja” – szögezte le megint csak Richard Kmeť, majd később ezt mondja:

„…ha véletlenül azt mondja erre a falu vezetősége, hogy itt nem építkezhetsz, akkor mi azonnal fellebezünk, és a fellebbezés Nagyszombatba megy, a járási hivatalba, és amíg ott leszek, addig is remélem, olyan pozícióban leszek, hogy be tudjuk folyásolni ezt…

- jelenti ki Kmeť, de azért hozzáteszi, reméli, hogy meg tudnak egyezni az önkormányzati képviselőkkel. Pontosan így fogalmaz:

"Ez kettőnknek itt ér most 30 ezret, de meg tudjuk oldani, amit meg akarunk oldani, hogy fog érni olyan 500 ezret. Nehogy már hárman ne tudjunk négy képviselővel megegyezni..."

A teljes felvétel meghallgatható itt:

A felvétel végén derül ki, hogy amiről szó van, azzal „még most kell érkeznünk, ebben a három évben, amíg a mostani testület van”. Tehát körülbelül két, legfeljebb három éve készülhetett legalább ez az egy része, ugyanis a „mostani testület” mandátuma idén novemberben, tehát kevesebb mint egy éven belül jár le.

A közzétett felvételen Richard Kmeť mellett a rendezvényszervezéssel foglalkozó vállalkozó és Nagyudvarnokban önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Domonkos Pál szólal meg. A Paraméter kérdésére Domonkos nem kívánta kommentálni a hangfelvétel nyilvánosságra kerülését.

"Egyértelműen egy lejáratási kísérletről van szó. Az ügyben megtettem a megfelelő lépéseket, mivel a manipulált felvételek magánbeszélgetések során készültek, közzétételük pedig sérti személyiségi jogaimat"

– nyilatkozta a Paraméternek az önkormányzati képviselő.

Domonkos Pál kérdésünkre elmondta, hogy a szóban forgó, hozzá köthető telkek három-négy generációra visszemanőleg családja tulajdonát képezték/képezik. A hangfelvételen szó esik a területen áthúzódó villanyoszlopokról, amelyek azóta már lekerültek a telkekről, és az építkezési telkekhez vezető útról is - amely a kataszteri nyilvántartás szerint édesapja birtokában van. Elmondása szerint a villanypóznák likvidálását és az útépítést is önerőből, tehát saját forrásokból, támogatás igénybevétele nélkül fedezték.

"Mindezt hivatalos dokumentumokkal tudom bizonyítani" - tette hozzá Domonkos Pál.

Érdeklődtünk az ügyben Richard Kmeťnél is, aki jelenleg a Dunaszerdahelyi Járási Munka-, Szociális és Családügyi Hivatalt vezeti, 2016 előtt viszont a Járási Hivatal elöljárója volt. Kmeť sms-ben jelezte, „a megvágott, manipulált hanganyagot, amit törvénytelenül vettek fel“, Domonkoshoz hasonlóan nem kommentálja. Ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy feljelentést tett az ügyben a rendőrségen.

Ürögi János nagyudvarnoki független polgármester is megerősítette, hogy a bekötőutat önerőből valósították meg a telektulajdonosok, a falu semmilyen összeggel nem járult hozzá.

„A falu testülete úgy határozott, hogy ebbe nem invesztál, mindenkinek önerőből kell véghezvinni”

– az érintett utcában lévő telkek egyébként még szántőföldként szerepelnek a kataszteri nyilvántartásban, a falufejlesztési tervben pedig családi házakra szánt telkekként vannak feltüntetve. Ürögi elmondása szerint ezt még nekik kell rendezniük.


A falut egy MKP-s többségű, kilenctagú képviselő-testület vezeti, élén az egyébként független polgármesterrel, aki a legutóbbi választásokon épp a falu vezetését korábban húsz évig ellátó MKP-s Tóth Ernőt győzte le. Négy éve nem épp zökkenőmentesen történt a hatalomátadás a faluban, a korábbi és a mostani polgármester közti ellentét pedig azt követően is fennállt, és napirendre kerültek például olyan bonyolult ügyek, mint a kultúrházé.

A nagyudvarnoki választás alkotmánybírósági következménye lehetséges indítékként merült fel korábban a nagyudvarnoki vasrudas támadás bírósági tárgyalásán is.

Ezzel egyidejűleg a Smer járási szervezetére is rájárt a rúd az elmúlt években. Kezdve azzal, hogy 2014 májusában a Salmanov-perben a somorjai adóhivatal volt igazgatónője, Mária Zakálová azt vallotta, a Smer akkori járási elnöke, a gombai polgármester, Štefan Radics rajta keresztül kapott 33 ezer eurót a megvesztegetésért elítélt, de ma már ismét szabadlábon lévő Salmanovéktól. Az ügy kirobbanása után Radics lemondott a Smer járási elnöki tisztségéről, és tagságát is felfüggesztette.

Az ő helyét foglalta el a járási elnöki tisztségben Richard Kmeť, aki akkoriban a Járási Hivatal elöljárója volt Dunaszerdahelyen. Vele összefüggésben viszont 2015 novemberében jelent meg egy cikk a Denník N napilapban, mely szerint a felesége cége egy törvényi kiskaput kihasználva kozmetikumokért cserébe jutott termőföldhöz a nagyudvarnoki kataszterben egy magáncégtől. Kmeť akkoriban úgy nyilatkozott, az ügy egy ellene irányuló lejáratási kampány részét képezi, és a korábbi nagyudvarnoki polgármestert, Tóth Ernőt gyanúsította meg ezzel.

Hogy a mostani ügyből mi lesz, azt egyelőre nem tudni, ám reakciót kértünk mind a Smertől, mind a rendőrségtől.

(parameter)