Így néz ki, mikor panaszkodva szabadul az, aki tízezreket megkopasztott!

2020. szeptember 9. - 11:59 | Belföld

Szerdán reggel szabadult Patrik Pachinger, a jogerős ítélete szerint Jozef Majský és Dávid Brtva társtetteseként sikkasztotta el több tízezer szlovákiai megtakarítását a BMG/Horizont-ügyben.

Így néz ki, mikor panaszkodva szabadul az, aki tízezreket megkopasztott!
Patrik Pachinger (Fotók: TASR)

Patrik Pachinger felett 2018 márciusában mondta ki a jogerős ítéletet a bíróság, hét év börtönre ítélték. Azért szabadult két évvel később, mivel az ítélet előtt 5 évet már vizsgálati fogságban töltött. Közbe egyébként idén nyáron is már bepróbálkozott egy szabadlábra helyezési kérelemmel, de a bíróság nem hitte el, hogy megjavult, és nem szabadulhatott korábban.

Pachinger a börtönből való távozásakor megjegyezte, hogy az egésznek még nincs vége, mivel a Legfelsőbb Bíróság előtt hever két és fél éve a rendkívüli fellebbezése.

"Mostanáig semmit nem léptek az ügyben. Úgy gondolom, az öttagú szenátus két tagjának nincs keresnivalója ott, ugyanis más, hasonló ügyben már döntést hoztak" - foglamazott, kihangsúlyozva, hogy véleménye szerint megsértették az emberi jogait.

Pachinger egyébként most is vádlott egy másik ügyben, a gyanú szerint ugyanis a 2000-es évek elejének BMG/Horizont-ügye után nem restellte eljátszani ugyanazt a cselt még egyszer, 2010 környékén.

A vád szerint 2010 és 2013 között 10 esetben összesen 959 750 eurót csalt ki ügyfelektől, akiknek havonta kifizetendő hasznot ígért. Az egész egy piramisjáték volt, a befolyt pénzzel nem kezdett semmit, nem forgatta meg, csak fokozatosan fizette ki azokat, akik már korábban fizettek neki. Összességében viszont mintegy 840 ezer eurós anyagi kárt okozott a sértetteknek.

A BMG-Horizont-ügyben Pachinger mellett Dávid Brtvát és Jozef Majskýt kilenc évre ítélték korábban. Pachinger és Brtva büntetését a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette, Brtva már évekkel ezelőtt, feltételesen szabadult, Majský esetében viszont folyamatos obstrukciók miatt csak a nyáron született jogerős ítélet.

Az ítélet szerint ők hárman 2001 szeptembere és 2002 februárja között hamis követeléseket állítottak ki a BMG Invest és a Horizont Slovakia pénzintézetekkel szemben, amelyeket - illetve azok ügyfeleit - 448 millió szlovák korona kár érte emiatt. Ők maguk a bezárt cégeken keresztül 53 millió koronás vagyonra tettek szert.

Az egész folyamatot Majský irányította, Brtva és Pachinger dokumentumok hamisításában vettek részt.

(SME/TASR)