Így néz ki Szlovákia első fogvatartási intézete (FOTÓK)

2022. december 22. - 13:12 | Régió

Csütörtökön megnyitották Szlovákia első fogvatartási intézetét a magyarok által is lakott Lekéren (Hronovce – Lévai járás), ahová főként olyan lelki beteg személyeket helyeznek el, akik veszélyesek lehetnek a környezetükre.

Így néz ki Szlovákia első fogvatartási intézete (FOTÓK)
Fotók: TASR/Michal Svítok - további képekért kattints!

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter szerint olyan intézményről van szó, amelyben megfelelő ellátást nyújtanak olyan pácienseknek, akik lelki betegségben szenvednek és veszélyt jelenthetnek a környezetükre. Az intézményben 90 egészségügyi és nem egészségügyi alkalmazott, valamint az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) 79 tagja dolgozik majd. Az első pácienseket jövő tavasszal fogadhatják, és legfeljebb 75 személy ellátására van kapacitás. A tervek szerint jövőre újabb fogvatartási intézmény építését kezdhetik el, mégpedig Kremnicán.

A lekéri intézményben olyan lelki beteg személyeket is elhelyezhetnek, akiket jogerősen elítéltek bűncselekmény elkövetéséért, a börtönben viszont nem tudják nekik biztosítani a szükséges egészségügyi ellátást.

Michal Sedliak, a ZVJS megbízott vezérigazgatója szerint már kidolgozták azoknak a személyeknek a listáját, akiket nagy valószínűség szerint áthelyeznek a börtönből a fogvatartási intézetbe.


TASR/para