Így reagált a politika Ján Kuciak halálára

2018. február 26. - 13:43 | Belföld

A Nagymácsédon párjával együtt agyonlőtt oknyomozó újságíró ügye megdöbbentette úgy a társadalmat, mint a politikusokat.

Így reagált a politika Ján Kuciak halálára
Fotó: TASR

Andrej Danko házelnök, Robert Fico miniszterelnök, Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter és Robert Kaliňák belügyminiszter már korábban reagált.

Andrej Kiska köztársasági elnököt megrendítette a hír, részvétéről biztosította az elhunytak hozzátartozóit. "A fiatal emberek meggyilkolása megrázó cselekmény, amit meg kell büntetni. Mielőbb meg kell találnunk azokat, akik ezt tették, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel garantálni az újságírók biztonságát" - fogalmazott.

Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter szerint a gyilkosság mellett azokat az ügyeket is tüzetesen ki kell vizsgálnia a rendőrségnek, amelyekről Ján Kuciak írt. "Ez az egyetlen módja annak, hogy a nyilvánosságot meggyőzzük, olyan országban élünk, ahol a súlyos ügyeket alaposan kivizsgálják, és nincsenek veszélyben az újságírók, akik ezekről írnak" - szögezte le.

A Facebookon reagált Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter: "Olyan esetről van szó, amivel Szlovákia még nem szembesült. Ha a vizsgálatok bebizonyítják, hogy a fiatal újságíró halála összefügg a munkájával, akkor az a szólásszabadság elleni támadás lenne, amit viszont az egész társadalomnak el kell ítélnie."

Hasonló szellemben reagált Ondrejcsák Róbert, a védelmi minisztérium államtitkára: "Egy gyilkosság általában véve is szörnyű, de ha egy újságírót a munkájából kifolyólag gyilkolnak meg, az a szólásszabadság és a demokrácia alapjai elleni támadást jelenti. Szeretném szolidaritásomról biztosítani az újságírói közeget és részvétemről a hozzátartozókat. Szeretném hinni, hogy ezt a tragikus gyilkosságot mielőbb kivizsgálják, és az elkövetőket megbüntetik. A társadalom nyugalma, az igazság és a demokrácia alapelvei érdekében."

A Sme rodina pártot nyugtalanítja, hogy előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság történt, ami feltehetően összefüggött az újságíró tényfeltáró munkájával. "Reméljük ez a társadalom nem egy olyan állapot felé tart, hogy az újságíróknak nap mint nap ilyesmivel kelljen szembenézniük" - jegyezte meg Boris Kollár pártvezér, aki a 90-es években több alvilági személyiséggel is együtt nyaralt.

Richard Sulík SaS-elnök bízik abban, hogy Ján Kuciak meggyilkolásának ügyében határozottabban nyomoz majd a rendőrség, mint "Ladislav B. és Marián K. ügyeiben".

"A legsúlyosabb és legbestiálisabb megfélemlítés tanúi vagyunk, aminek nemcsak újságírók, de a társadalom minden tagja az elszenvedője, aki harcol a szervezett bűnözés ellen" - figyelmeztetett. Hozzátette, elvárják a rendőrségtől, hogy ne a gyilkosok oldalán álljon. Emlékeztetettek Róbert Remiáš ügyére a 90-es évekből, aláhúzva, hogy semmi esetre sem szabad hagyni, hogy odáig fajuljanak a dolgok, mint akkoriban.

Sulík egyébként a 2010-es évek elején egy kiszivárgott videó szerint éppen Marián Kočnerrel tárgyalta meg az akkor esedékes parlamenti főügyészválasztást. Ebből lett a Sasanka-ügy.

(TASR)