Így reagáltak a politikusok Drucker lemondására

Tomáš Drucker hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond funkciójáról és távozik a politikából. Így reagáltak a politikusok a belügyminiszter bejelentésére.

Így reagáltak a politikusok Drucker lemondására
Fotó: TASR

Andrej Danko (SNS) házelnök tudomásul vette Drucker döntését. Mivel a belügyminiszter lemondása a Smer belső köreit érinti, nem kívánt részletesebben nyilatkozni.

Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök csak azután nyilatkozik az ügyben, hogy személyesen is találkozott Druckerrel.

Bugár Béla (Híd) szerint Tibor Gašpar távozása egyszerűbbé tenné a belügyminiszteri hely elfoglalását. „Véleményem szerint ezt a miniszterelnök is tudomásul veszi, akinek most új jelöltet kell javasolnia a belügyminiszteri posztra“ – nyilatkozta Bugár.

A Híd elnöke viszont örül, hogy miután Druckert kinevezték belügyminiszternek, a javaslatuk, miszerint politikamentessé tegyék a rendőrséget, bekerült a jogalkotási folyamatba.

Debnár Klára, a Híd szóvivőjének tájékoztatása szerint a pártot meglepte Drucker lemondása, de tudomásul veszik döntését.

Marek Maďarič (Smer) számított arra, hogy Drucker nem meneszti funkciójából Gašpart, és érthetőnek tartja lemondását.

Anton Hrnko, az SNS alelnöke nem örül annak, hogy lemondott Drucker, de megérti azokat az okokat, amiért a távozás mellett döntött.

„Ez egy szép példa arra, hogy milyen ereje van nálunk az állami maffiának. Ha azt mondja, hogy számára prioritás Gašpar rendőrfőnököt a funkciójában tartani, akkor kész akár feláldozni érte az újonnan kinevezett belügyminisztert is“ – jelentette ki Boris Kollár, a Sme rodina elnöke.

Igor Matovič (OĽaNO) szerint Drucker gyáván és haszonlesőként viselkedett.

„Azért viselkedett gyáván, mert nem volt hajlandó megállítani a nyitrai maffiát, amely már hosszú évek óta irányítja a rendőrséget. És azért nevezhető haszonlesőnek, mert úgy döntött, hogy funkciójában hagyja Tibor Gašpart, mert nagyon jól tudja, hogy számára és feleségének is ez az egyetlen biztosíték“ – mondta Matovič.

Andrej Kiska köztársasági elnök két héttel ezelőtt kijelentette: Tibor Gašpar rendőrkapitány személyével kapcsolatban csupán az érdekli, hogy a belügyminiszter mikor szólítja fel a lemondásra. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Kiska kedden fog reagálni a belügyminiszter döntésére.

TASR/para