Így reagáltak a politikusok Sólymos László lemondásának hírére

2020. január 23. - 14:29 | Belföld

Az SaS és az OĽaNO ellenzéki pártok értékelik, hogy a környezetvédelmi miniszter, Sólymos László csütörtökön benyújtotta a lemondását. Gál Gábor igazságügyi miniszter szerint Sólymos döntése jó példa arra, hogyan kell egy politikusnak ilyen helyzetben lépnie. Csáky Pál meg hozta a stílusát, amiben hányingere támad.

Így reagáltak a politikusok Sólymos László lemondásának hírére
Fotó: Paraméter - archív

Az SaS képviselője, Anna Zemanová a közösségi oldalán azt írta, hogy a miniszter helyes döntést hozott. „Ez egy nagyon fontos lépés Szlovákia politikai kultúrájának megerősítése szempontjából” – közölte.

Az OĽaNO is értékeli Sólymos lépését, a Sme rodina pedig elfogadja: „Mivel nincs elegendő információnk arról, hogy pontosan mi történt, nem fogunk részletesebben beszélni róla” – olvasható a Sme rodina állásfoglalásában.

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter szerint Sólymos döntése jó példa arra, hogyan kell egy politikusban ilyen helyzetben lépnie. Gál szerint a szerdai incidens a miniszter pillanatnyi hibázása volt.

„Becsületes, dolgos embernek ismerem, ezért sajnálom a tegnapi pillanatnyi hibázását” – írta a közösségi oldalán Gál, aki Sólymost régi barátjának és kollégájának tartja.

Az igazságügyi miniszter szerint az, hogy rögtön másnap benyújtotta a lemondását és elnézést kért, Sólymos becsületességét bizonyítja.

Gál hozzáteszi, Sólymos jelenlegi nehéz családi helyzete ellenére is képes volt úgy kiállni, ahogy egy civilizált államban illik, és mintapéldája annak, hogyan kell egy politikusnak viselkednie ilyen helyzetben.

Az igazságügyi miniszter szerint Sólymos László egyike azon kevés minisztereknek, akik valódi eredményeket voltak képesek elérni.

"Emberek vagyunk, és hibázunk. Közszereplőként, politukusként azonban példát kell mutatnunk, hogy vállaljuk felelősségünket és a következményeket. Mégha a családi tragédia az embert erejének határára is sodorja, sem mentesít a történések alól. Minden tiszteletem Sólymos Lászlóé, aki a bocsánatkérés és felelősségvállalás szlovákiai viszonylatban nem megszokott útját választotta lemondásával. Ezzel valóban példát mutat minden hazai politikusnak és ezért köszönet illeti" - írta közösségi oldalán reakciójában Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár.

Az MKÖ politikusa, Csáky Pál a maga stílusában reagált a hírre a közösségi oldalán: "Én azt hiszem, emberileg teljesen érthető történet. Az viszont igaz, hogy jó érzésű embernek hányingere támad tőle. Betekintés a Most-Híd konyhájába. Solymos Laci egy viszonylag értelmes felvidéki magyar ember volt. Fiatalként ott volt az Ifjú Szivekben, jóval később vállalkozni kezdett. Aki a mai világban vállalkozik, nagyon vigyáznia kell, nehogy mocsáros területre tévedjen. Laci oda tévedt. (...) Laci, tűnj a francba a listáról! És tűnj a francba a közéletből!" - zárta terjedelmes maszlagát Csáky.

Mózes Szabolcs, a MKÖ elnöke a következőt nyilatkozta: „Üdvözöljük Sólymos László lemondását a miniszteri posztról, amit a választási listáról történő visszalépésének kell követnie. Minisztersége, mely pár hét múlva befejeződött volna, már a politikai múltja része. A listáról való visszalépésével járulna hozzá a konfliktus nélküli jövőhöz és a társadalmi feszültségek csökkentéséhez.”

Mint ismert, szerda kora este bevitte a rendőrség Sólymos László környezetvédelmi minisztert, aki egy pozsonyi vendéglőben keveredett verekedésbe. Az incidens egy kínai étteremben játszódott le a Laurinská utcán. A másik őrizetbe vett személlyel este 10 óra után távoztak a rendőrségről, miután kihallgatták őket. Michal Szeiff rendőrségi szóvivő közölte, a rendőrség garázdaság és rongálás miatt indított eljárást.

A történtek miatt Sólymos László bejelentette, benyújtja a lemondását. Csütörtökön délben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, nagyon nehéz időszakot él, de elismeri, hogy emberileg kudarcot vallott. "Bocsánatot kérek a kollégáimtól, a párttársaimtól, családomtól és a vendéglő dolgozóitól. Kész vagyok vállalni a felelősséget a tegnapi eseményekért, és ezennel lemondok a miniszteri posztról” – jelentette ki.

A Híd tiszteletben tartja Sólymos döntését, Zuzana Čaputová államfő pedig közölte, elfogadja Sólymos lemondását, és a jövő hét folyamán jelenti be, hogy kit bíz meg a tárca vezetésével. Peter Pellegrini kormányfő a politikai kultúra gesztusaként értékeli Sólymos döntését


(TASR/para)