Így segíthetjük a háború elől menekülőket Dunaszerdahelyen!

2022. május 3. - 11:42 | Régió

Fogyóban a városi önkormányzat által gyűjtött élelmiszer- és drogériaadomány az ukrajnai háború elől menekülők számára. A városi hivatal közölte, hogyan segíthetünk.

Így segíthetjük a háború elől menekülőket Dunaszerdahelyen!
A Kodály Zoltán Alapiskolában nyílt humanitárius adományközpont (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Már korábban is írtunk róla, hogy először a sikabonyi közösségi házban, majd a Kodály Zoltán Alapiskolában alakított ki a város egy humanitárius adományközpontot, ahol a civilek, polgárok adományait gyűjtik a menekültek számára. Az első lendület azonban enyhülni látszik, és a városi hivatal közölte, fogyóban a napi fogyasztási cikkek, márpedig az ilyesmire hosszabb távon is szükség lesz. Arra kérik a polgárokat, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a rászorulókat.

Közölték, mire van szükség: a tartós élelmiszerek közül leginkább lisztre, olajra, cukorra, sóra, konzervekre, száraz tésztára, rizsre, továbbá tisztálkodási és tisztítószerekre, valamint pelenkára. A központ kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között tart nyitva, ekkor bárki odaszállíthat bármit, amit a rászorulóknak szán.

Április végén áthidaló támogatásként hagyott jóvá a dunaszerdahelyi képviselő-testület rendkívüli ülésén egy egyszeri összeget, amit a háború elől menekülő, és a városban elszállásolt személyek igényelhetnek. 30 eurót kaphat minden felnőtt kérvényező, illetve ugyanennyit a vele együtt érkező felnőtt személy, további 20 eurót pedig a gyerek vagy gyerekek, függetlenül attól, hányan vannak.

A menekültek érkezése kapcsán továbbá módosult számos városi rendelet, amelyeken keresztül további kedvezményekre jogosultak, például ingyen használhatják a városi buszt, a gyerekek látogathatják az iskolákat és óvodákat, ingyen étkezhetnek, és a menekültek mentesülnek az ebadó befizetése alól is, ha kutyával érkeznek. Ezekről bővebben ITT írtunk.

(SzT)