Így terjedt el Szlovákiában a koronavírus

2020. május 26. - 21:38 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal besztercebányai irodája komplex összesítést készített a május 20-ig begyűjtött országos koronavírus-adatok alapján.

Így terjedt el Szlovákiában a koronavírus
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A járvány kezdete és május 20-ika között összesen 1472 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Szociális otthonok és romatelepek

179 esetet a különböző romatelepeken, 171-et pedig a szociális otthonokban regisztráltak. Ez a két szám az összes eset 23%-át teszi ki.

Ami a roma közösségeket illeti, a zsigrai (Žehra) gócpont volt a leginkább sújtott - 72 fertőzéssel -, a második egy nyitrai közösséget érintett - ott 13 fertőzés történt. A COVID-19 megbetegedés összesen 45 roma közösségben bukkant fel országszerte, ezek felét "importálták" kívülről, a többi fertőzés ezekből kifolyólag történt.

A szociális otthonok közül Bazinban terjedt el futótűként a fertőzés, 87 páciens kapta el a vírust. Az intézményt a turócszentmártoni (Martin) szociális otthon követi 41 fertőzéssel. A koronavírus összesen 23 ilyen otthonban ütötte fel a fejét országszerte.

Az elemzés szerint az otthonokban az intézmények alkalmazottain keresztül került be a vírus, amit egyébként sikerült időben megfékezni annak köszönhetően, hogy az ország minden ilyen intézményének lakóit és dolgozóit is letesztelték.

Főleg külföldről jött

Fontos adat az is, hogy összes fertőzés 37%-a külföldről érkezett Szlovákiába, ezek az esetek okozták a megbetegedések további 6%-át is. A fertőzések 34%-át nem sikerült visszakövetni, a maradék majdnem 24% pedig a már említett otthonokhoz és elszigetelt roma közösségekhez köthető.

A koronavírus összesen 52 országból érkezett Szlovákiába, melyek között Ausztria (216 eset), az Egyesült Királyság (116), Németország (46), Csehország (43) és Olaszország (22) dominál.

Ami a korosztályokat illeti, leginkább a 20 és 34 év közöttiek kapták el a vírust, miközben a férfiak és nők aránya kiegyenlített volt. A legfiatalabbak között azonban a férfiak domináltak, az idősebbek körében pedig a nők.

A Közegészségügyi Hivatal két szlovákiai járásban - a nagykürtösiben (Veľký Krtíš) és a mezőlaborciban (Medzilaborce) - egyetlen fertőzést sem regisztrált.

Az elemzésből az is kiderül, hogy május 20-ig a kórházi ápolásra szoruló COVID-19 betegek 80%-a felépült, 10%-a vesztette életét, 6%-át továbbra is ápolják. A fertőzöttek fennmaradó 4%-a más betegségével kapcsolatos szövődménybe halt bele, egy személy pedig maradandó egészségkárosodással vészelte át a fertőzést.

Az otthon lévő páciensek 87%-a gyógyult meg, 13%-a még lábadozik. Azon 1245 személy közül, akiket nem kezeltek kórházban, ketten vesztették életüket.

(parameter/db)