Így utazhatunk júliust 1-től - Az Európai Parlament rábólintott a COVID-útlevélre

2021. június 9. - 11:30 | Belföld

Az Európai Parlament elfogadta a COVID-útlevél bevezetését, amely július 1-től könnyíti meg az Európai Unión belüli utazást.

Így utazhatunk júliust 1-től - Az Európai Parlament rábólintott a COVID-útlevélre
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A COVID-útlevél tulajdonképpen egy digitális igazolás az Európai Unió lakosai számára, amely egy QR-kódon keresztül teszi elérhetővé a szabad utazáshoz szükséges adatokat.

A COVID-útlevél háromféle igazolást tartalmazhat:

  • oltási igazolást,
  • negatív tesztről szóló igazolást,
  • vagy tanúsíthatja azt, hogy tulajdonosa a közelmúltban átesett a koronavírus-fertőzésen.

A szóban forgó QR-kódot az egyes tagállamok bocsátják majd ki saját polgáraik számára, de egy közös európai adatbázisban is rögzítik az adatokat, hogy azok külföldön is leellenőrizhetők legyenek.

A QR-kódot határátkeléskor az EU-s országok hatóságai ellenőrizhetik, leszkennelését követően azt látják majd, hogy az ellenőrzött egyén milyen igazolással rendelkezik.

Akinek lesz, az jobban jár

A COVID-útlevél digitális formában, valamint papír alapon is kibocsátható, és július 1-i kezdettel egyelőre 12 hónapos időszakra vezetik be hasnzálatát.

A dokumentum nem lesz feltétele annak, hogy az egyén élhessen a szabad mozgáshoz fűződő jogával - tehát nélküle is lehet utazni. Ugyanakkor a közös EU-s egyezség szerint azok, akik rendelkeznek COVID-útlevéllel, mentesülnek az egyes országokban érvényben lévő karanténintézkedések alól.

Mindez nem akadályozhatja meg azt, hogy szükség esetén bármely EU-tagállam elrendelhessen kötelező karantént vagy utazási korlátozást saját területén, ugyanakkor erről legalább 48 órával az utazási korlátozások bevezetése előtt tájékoztatnia kell a többi tagországot, és 24 órával előtte pedig a nyilvánosságot is.

A COVID-útlevél továbbá garantálja, hogy az összes EU-tagországban ismerjék el a másik tagállamban beadott oltásokat - de ez az egyezség egyelőre csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra vonatkozik.

A tagállamok viszont saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy elfogadják-e az EMA által még nem bevizsgált védőoltásokat - amilyen például a kínai Sinopharm, vagy a Szlovákiában is használt orosz Szputnyik V.

(parameter/TASR)