Így vagy úgy, de meg kell törni Čaputová vétóját - üzente a miniszter

2022. június 20. - 08:01 | Belföld

A kormány által inflációellenesnek nevezett családtámogatási törvénycsomag bizonyos részeivel szembeni elnöki vétót Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter szerint meg kell törni. Tehát el kell fogadni a törvénycsomagot a parlamentben újra, Krajniak szerint vagy az eredeti formájában, vagy helyt adva Zuzana Čaputová észrevételeinek, módosításokkal.

Így vagy úgy, de meg kell törni Čaputová vétóját - üzente a miniszter
Milan Krajniak (Fotó: TASR)

"Mivel jó dologról van szó, támogassuk!" - üzente, hozzátéve, a Sme rodina képviselői az elnöki vétó megtörése mellett fognak szavazni, és amennyiben az egyezség úgy fog szólni, akkor elfogadják az elnöki észrevételeket is, amennyiben viszont nem, akkor anélkül, mivel "szeretném, ha a gyerekes családok július 1-jétől megkapnák a támogatást.

Krajniak vitapartnere a köztévé műsorában Richard Raši (Hlas-SD) volt. A Peter Pellegrini körül csoportosuló képviselők a parlamentben függetlenek, a Hlas-SD alelnöke pedig most azt mondta hogy csak abban az esetben támogatnák a törvénycsomagot, ha azt módosítanák olyan irányban, hogy a nyugdíjasokat és a rászoruló, gyermektelen családokat is segítsék. Azt viszont elutasította, hogy először támogassák a javaslatot, majd tárgyaljanak az említett csoportokról.

Krajniak ennek kapcsán megemlítette, hogy a nyugdíjasok már most félévkor megkapják az év végén esedékes 13. havi nyugdíjat, és tárgyalnak egy további hozzájárulásról, amit decemberben kaphatnának. Erről az inflációval összefüggő pontosabb adatok alapján a nyár végén születhet döntés.

A lakosság legsérülékenyebb csoportjainak támogatását hiányolta a törvénycsomagból a koalíciós Vladimíra Marcinková (SaS), valamint az ellenzéki Denisa Saková (Hlas-SD) is a TA3 vitaműsorában szintén vasárnap. Michal Šimečka, a parlamenten kívüli PS elnöke közölte, hogy az elnöki vétó megtörését nem szavazza meg a parlamentben függetlenként ülő képviselőjük, a korábban a Za ľudí-ból távozott Tomáš Valášek sem. Monika Kavecká (OĽaNO) elismerte, nem tudja, hogy a törvénycsomagot száz százalékban támogatja-e a frakciójuk (az előzetes hírek szerint nem), ő viszont támogatni fogja ismét, ugyanis szerinte a gyermekes családok a legsérülékenyebb csoportok. Kavecká is megemlítette a 13. nyugdíj előrehozását.

Marcinková azt mondta, nem igaz, hogy ez egy inflációellenes csomag. Hiányolja belőle az egyedül élő nyugdíjasokat és az önfenntartó anyukákat. Támogatná a lakhatási hozzájárulás növelését, a mostani, mindenkire érvényes támogatás viszont szerinte csak hozzájárul az inflációhoz. Azt mondta, a koalíción belül egyetlen személy szítja a konfliktusokat, van "kereszt- és vezetékneve is".

Šimečka a gyermekek foglalkoztatására fordítandó hozzájárulást inkább a tanárok béreire költené. Úgy véli, Eduard Hegere miniszterelnöknek le kellene váltania végre Igor Matovičot a pénzügyminiszteri posztról. Kavecká rámutatott arra, hogy ez nem olyan egyszerű, Matovič ugyanis a koalíció vezetője is egyben.

Richard Sulík (SaS) leváltását Sakováék támogatni fogják a parlamentben, a többi felszólaló pártjának képviselői viszont nem.

(TASR)