Így védik a környezetet a csilizradványi alapsulisok

2022. május 10. - 23:08 | Régió

A csilizradványi Kóczán Mór Alapiskolában április hónapját a környezetvédelemnek szentelték.

Így védik a környezetet a csilizradványi alapsulisok
Az iskola felvételei - Továbbiakért kattints!

„Ültess fát! Komposztálj! Válogasd szét a hulladékot! Takarítsd meg környezetedet a szeméttől! – olvassuk lépten-nyomon a felhívásokat. Megpróbálunk megfelelni a kihívásoknak, de tudatosítanunk kell, hogy nem ezért tesszük, nem mások ösztönző szavainak kell, hogy eleget tegyünk, hanem magunkért csináljuk. Mi, kóczánosok szeretjük a szépet, a tisztát, a szemet gyönyörködtetőt. Az alsó tagozatosok a Föld napja alkalmából osztályonként egy-egy tölgyfát ültettek. A tölgy lassan növő fafajta, akár néhány száv évig is él. Próbáljuk elmagyarázni a kicsiknek, hogy a Földre, a környezetünkre vigyáznunk kell, mert az utánunk következőknek már nem lesz élőhelye, ha mi nem gondoskodunk róla. A kis alsósokkal egynyári és évelő virágokat is ültettünk, felfrissítettük a már meglévő virágágyásainkat” – mondta Csicsay Éva, igazgatóhelyettes.

Egyik délelőtt Pivoda Krisztina mérnöknőt fogadták az iskolában, aki a szelektív hulladékgyűjtésről adott elő. Az előadás után a hulladékról szóló kvízt rendezték meg. A tanulók bebizonyították, hogy odafigyeltek a mérnöknő által közölt információkra.

Az elsősök és másodikosok projekteket készítettek, és a napköziben szemétszedéssel is teltek a délutánok. Munkájuk végeztével megállapították, hogy sajnos nekik kell mások szemetét összeszedni az iskola környékén. Ezen kívül felmerült még egy megállapítás, mely szerint megéri szelektíven gyűjteni a hulladékot, mert így sokkal kevesebb szemét kerül a közterületekre és az árokpartokra.

A felső tagozatosok sem maradtak ki a Föld napi programokból. Ők is különböző foglalkozásokon vehettek részt. Nagyon szép projektek készültek, biológia szakkörön hulladékból városka épült. Minden felső tagozatos osztály egy kvízzel egybekötött előadáson vett részt, melynek témája a globális felmelegedés, valamint a szelektív hulladékgyűjtés volt.

„Köszönettel tartozunk a környezetvédelmi nevelés koordinátorainak iskolánkban, Csikász Csilla és Bodó Richárd kollégáknak, hogy megszervezték és lebonyolították ezen rendezvényeket” – tette hozzá Csicsay Éva.

(-)