Így vészelheted át sértetlenül a szilveszteri tűzijátékot

Szilveszterkor és újév közeledtével egyre több ember vásárol pirotechnikai eszközöket, ezek használatakor azonban gyakran sérülések is keletkeznek. A rendőrség azt tanácsolja, hogy senki se kockáztasson.

„Figyelmetlenségükkel többen már az életükkel fizettek szilveszterkor, de gyakori a kéz-, arc- és szemsérülés is. Ha szilveszter után is egészséges szemekkel szeretné nézni a televíziót, vagy saját kezeivel szeretné bekötni a cipőjét, akkor inkább ne kockáztasson

– nyilatkozta Daniel Džobaník rendőrségi szóvivő.

A rendőrség szerint főként a gyerekeket kell felvilágosítani, hogy hogyan kell biztonságosan manipulálni a tűzijátékkal. „A gyerekek csak felnőttek jelenlétében manipulálhatnak pirotechnikai eszközzel” – tette hozzá Džobaník, majd hozzátette, hogy a másodosztályú tűzijátékokkal csakis 18 éven felüliek manipulálhatnak. Ebbe a csoportba tartoznak a különféle petárdák, rakéták, mini robbanószerek és így tovább.

A 18 éven aluliak csakis első osztályú pirotechnikai eszközöket használhatnak. Ide tartozik a csillagszóró, a színes lángú rudak, a repülő lepkék, robbanó golyók, vagy a kilőhető konfetti.

„A tűzijáték vásárlásakor ügyelnünk kell rá, hogy valójában mit is vásárlunk. Ilyen eszközöket csakis jegyzett árusoknál ajánlatos beszerezni, ahol használati útmutató is adnak az eszközhöz. A házilag készített tűzijáték és az utcai árusoktól beszerzett, használati útmutató nélküli eszközök veszélyesek lehetnek

– figyelmeztet Džobaník.

A szóvivő elmondása szerint a pirotechnikai eszközöket nem ajánlatos ruhák zsebében tárolni. „Kilövés előtt mindig olvassuk el a használati útmutatót, és aszerint cselekedjünk. Állapítsuk meg, hogy az eszközön elegendő hosszúságú-e a gyújtózsinór. A rakétákat ne a földbe vagy a hóba szúrjuk, hanem homokkal teli üvegbe. A rakétákat sose lőjük fel fák alatt, hanem nyílt téren, ahol nem veszélyeztetünk másokat” – magyarázta Džobaník.

Emellett nem ajánlatos megközelíteni azokat a pirotechnikai eszközöket, amik nem robbantak fel, sőt az azokkal való újbóli manipulálás is veszélyes lehet.

„Ne feledkezzünk meg azokról, akik a robbanásoktól félnek – az idősebb emberek és  az állatok. Elsősorban a kutyák viselik rendkívül rosszul a robbantásokat

– tette hozzá a szóvivő.

noviny.sk/para