II. János Pálról nevezik el az új átkötőutat Dunaszerdahelyen

2018. június 27. - 16:45 | Régió

Több utcanévről is határozott az önkormányzat keddi ülésén, Dunaszerdahelyről származó neves személyiségek is utcát kaptak.

 

II. János Pálról nevezik el az új átkötőutat Dunaszerdahelyen
Archív felvétel - Paraméter

Elnevezte a városi önkormányzat a Mercury Markettől a Tescóig, valamint a Tesco mellett, a Kürti út mentén épülő új utcákat. A Nagyudvarnokitól a Kürti útig húzódó átkötőutat a jövőben Szent II. János Pál útnak fogják hívni.

Az utat még mindig nem adták át, ugyanakkor már eltávolították az akadályokat a két végéről, és sokan már használatba is vették. Legutóbbi információink szerint, melyet Hájos Zoltán polgármestertől kaptunk, a közművesítés használatbavételének késése miatt nem adták még át az utat.

Lássuk viszont, kiről nevezték el a többi környékbeli utcát. Az átkötőút két mellékutcája a Mercedes szalon mögött Steiner Herman és Károly Róbert Anjou-házi magyar király nevét kapja. Steiner Herman magyar származású amerikai sakkozó, aki Dunaszerdahelyen született 1905-ben, zsidó családban. 2010-ben választották be a Sakkhírességek Csarnokába.

A két mellékutcát összekötő utcát Tölgyessy Györgyről nevezik el. Tölgyessy György radiokémikus, egyetemi oktató ugyancsak Dunaszerdahelyen született 1931-ben, szakterülete elismert tudósa volt, Szlovákiában iskolát teremtett.

A Steiner Herman utcával szemben található majd az egri várkapitányról, Dobó Istvánról elnevezett utca.

Teleki Lászlóról, a reformkori politikusról nevezik el a Kisudvarnoki út mellett, a gokartpályával szemben épülő új lakónegyed központi utcáját.

Nevet kapnak az új utcák a Tesco melletti lakónegyedben is. A Tesco sarkától induló és a lakóházak között a második kürti kanyarig vezető utca a Fácános nevet kapja, ennek mellékutcája lesz a Hét vezér útja, míg vele párhuzamos, a Hét vezért keresztező, két zsákutcában végződő utca pedig az Árpád vezér útja nevet kapja.

(SzT)