II. krizantém szakmai nap Nyárasdon

2016. november 18. - 10:46 | Régió

A múlt héten szerdán immár második alkalommal került sor Nyárasdon a krizantém szakmai napra, melyet a Nyárasdi AGROCENTRUM-ot üzemeltető DUONET k.f.t. szervezett.

Kővári András, a Kővári Krizantém k.f.t. képviselője értékelte az idei krizantém termesztési szezont és termesztési tanácsokkal látta el a termelőket.

Kép: Kővári András - "olyan fajtákat válasszanak, amelyek jól megteremnek Önöknél"

Ahogy elmondta, október 23-ra kész kell lenni a krizantémnak. Innentől a virágok már „lábon” tárolhatók, nem nyílnak el Mindenszentek napjáig. Azt tanácsolta a termelőknek, hogy a krizantém értékesítése után beszéljék át, mely fajták voltak igazán szépek a termesztésükben, amelyek érzékenyek voltak a betegségekre, azokat húzzák ki a listáról, olyan fajtákat válasszanak, amelyek jól megteremnek náluk.

Jó hírrel szolgált a termelőknek – ha az ültetésre előkészített talajt lepermetezik STOMP 330E gyomirtóval (30-50ml STOMP 330E 10l vízhez, 100m2-re kijuttatva ) akkor egy jó ideig nem lesz gondjuk a gyomlálással.

Fontos, hogy modern öntözőrendszer legyen, mert az öntözés az egyik legfőbb munka. Továbbá kell egy jó permetezőgép, mert a megfelelő növényvédelem a sikeres termesztés alapja. A ködképző generátort ajánlotta, mint az igazán hatásos megoldást a növényvédelemre – a hidegködképző permetezők már a kisebb kertészetek számára is hozzáférhetők.

Ha kártevők ellen permetezünk célszerű a permetezést 2 nap múlva megismételni, más vegyszerrel. Egy négyzetméter területre 1 dl permetlét juttasunk ki, hogy elegendő legyen a lefedettség.

A növénynek a termesztés során folyamatosan változik a tápanyag igénye. Augusztus 1-ig kétszer annyi nitrogént kell, hogy kapjon, mint káliumot, augusztus 1. után pedig fordítva, kétszer annyi káliumot, mint nitrogént. Kötött talajon a tápoldat EC-je 1,5 – 1,8 között legyen, homokos talajon 2,0 – 2,5.

Kép: Magnum – 20%-al nagyobb, mint a Palisade

A fajták közül kiemelte az Apollo-t, amely 11 hetes reakcióidejű – tehát takarást igényel, szép fehér, nagyvirágú. Magnum - kb. 20%-al nagyobb az átmérője, mint a Palisade-nak, de csak azon kertészetekbe ajánlja, ahol valóban megoldott a növényvédelem.

Dr. Lammel Kálmánné talajerőtani szakember a FLORACHEM BT tulajdonosa előadását azzal kezdte, hogy még jóval az ültetés előtt ajánlatos talajmintát venni és kivizsgáltatni azt. A mintavétel eredményétől függően fel kell tölteni a talajt a hiányzó tápanyagokkal. Elemeztessük ki az öntözővizünket, ami támpontot jelent a megfelelő tápoldatozáshoz és az egész termesztésünk alapja.

Kép: Dr. Lammel Kálmánné - "Soha ne lássuk valamilyen tápanyag hiányát növényeinken, mert akkor bizony már elrontottuk"

A növény gyökereinek sok levegőre van szükségük, ezért főleg a vályog- és agyagos talajoknál elengedhetetlen a talajba keverni lazító anyagokat, mint a tűlevél, faforgács, tőzeg, egyebek. A cserepes krizantémoknál, ha gyári földkeveréket használunk, fontos, hogy az rostos legyen, szintén a jó levegő – ellátottság miatt. Ha kevesebbet akarunk tápoldatozni, akkor úgy az ágyásokba, mint a cserepesek földjébe keverhetünk burkolt, hosszantartó műtrágyát, amelyek folyamatosan látják el tápanyaggal növényeinket.

Folyamatosan ügyelnünk kell a nitrogén és a kálium arányára, de nagyon fontos a kalcium is. Azt tanácsolja, hogy cserepeseknél tegyünk a földkeverékhez köbméterenként 1-1,5 kg gipszet és ugyanennyi darált szuperfoszfátot. Ezek az anyagok nem emelik az EC-t, viszont gyorsan hatnak. A kalcium és a foszfor a gyökérképződés két legfontosabb anyaga. Ha ezeket így elkeverjük, akkor kb. 10 napig csak tiszta vizet adunk a növénynek, és így gyönyörű hófehér, vastag gyökérzetet kapunk. A kalciumnak emellett fontos szerepe van a csúcsi növekedésben és a szövet szilárdításban. S ha szilárdak a növény szövetei, akkor a betegségeknek is jobban ellenáll.

Ha az adott területen már háromszor, négyszer, vagy többször termeltünk krizantémot (vagy más növényt), akkor valószínű, hogy az adott talajban magas a foszfor-szint, ezért foszforból csak a minimálisat szabad adagolni.

Ha a krizantém levele nem hegyes, hanem kerek, az bizony akkut kalcium hiányra utal.

Dr. Lammelné szerint soha ne lássuk valamilyen tápanyag hiányát a növényeinken, mert akkor bizony már elrontottuk. Ugyanez vonatkozik a betegségek tüneteire is – vagyis nagyon fontos és sokkal olcsóbb a megelőzés.

Kép: Újvári Péter - "ha már két hete nem láttunk tripszet, akkor is folytatnunk kell a védekezést"

Újvári Péter szintén a FLORACHEM BT képviselője a krizantém növényvédelméről leszögezte, hogy tervezettnek, célzottnak és okszerűnek kell lennie. Permetezésnél a megadott dózisokat ne lépjük túl, legfeljebb 20 %-al.

Az Artis és Bora biológiai készítmények a talajba dolgozva a tripszek nimfáira hatnak.

Rovarok ellen felszívódó készítmények az Actara 25WG, Mospilan 20SP, Vertimec pro (atkákra is hat), Kohinor 200SL, Movento (gyökér irányában is felszívódik). Kontakt szerek: Karate Zeon 5CS, Cyperkill 25 EC, Decis EW50, Sherpa 100EC, Spintor. Gázosodók: Lannate 20SL, Reldan 40EC (perzselhet!). Atkaölő szerek: Vertimec pro, Voliam targo 063 SC, Ortus 5SC, Floramite 240SC, Envidor 240SC (perzselhet!), Zoom 11SC, Nissorun, Pyranica 20WP. Molytetű ellen: Chess, Judo, Tepeki, Admiral. Ha tripszek ellen úgylátszik, hogy sikeresen védekeztünk, akkor sem szabad abbahagyni a permetezést, mert még két hét múlva is megújulhat a fertőzés.

Gombaölőszerek: rozsda ellen felszívódók – Amistar, Amistar Top, Signum, Bumper, Score, Topas, Folicur Solo, Kontakt szerek – Bravo, Dithane, Kuprikol. Szürke penész ellen – Topsin Metil 70WDG, Chorus 50WG, Switch 62,5WG, Teldor 500SC, Cantus, Signum WG, Rovral Aquaflow.

Nedves időjárás esetén fokozottan kell figyelnünk a megelőző védekezésre. Amikor már nyílik a krizantém ráfűtéssel csökkenthetjük a páratartalmat, megelőzendő a botrytis terjedését.

Kép: Tamašek Zoltán - "A BorOil kifejezetten jól hat levéltetvek, atkák és tripszek ellen, de hatással van a lisztharmatra és botryriszre is"

Biológiai növényvédelem – lehetséges a krizantémban is? – Erre a kérdésre adott választ nagyon tartalmas előadásában Tamašek Zoltán, a BIOTOMAL k.f.t. képviselője. Előadását azzal kezdte, hogy ültetés előtt mindenekelőtt a talaj kondíciójának javításával kell, hogy törődjünk. ATrifender gomba készítmény dezinfikálja gombabetegségek ellen a földet. A NovaFerm Multi hasznos baktériumokat tartalmaz, amely a talajba juttatva megköti a nitrogént és a foszfort biogén alakban, úgy, hogy a növény könnyen fel tudja venni. Emellett szintén fokozza a növények ellenálló képességét, hat az olyan talajgombák ellen, mint pl. a fuzárium, szklerotínia.

A NovaFerm Dual multifunkciós levéltrágya, amely olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek növelik a virágok minőségét, szembetűnően javítják a növények egészségi állapotát és ellenálló képességét.

Hatásos biológiai készítmény a lombrágó hernyók ellen a Biobit XL. A kijuttatás után 30 perccel a hernyók abbahagyják a növények rágását, s 2-3 nap alatt elpusztulnak. A NeemAzal hatásos a levéltetvek, üvegházi molytetű, tripszek, atkák, aknázólégy ellen. Kiemelte az előadó, hogy fontos tulajdonsága a NeemAzal-nak, hogy megtöri a kémiai szereknél a rezisztenciát. Ajánlatos hetente megismételni vele a permetezést.

BorOil – ( 6 százalékos narancs, ill., citrus olaj ) kontakt módon irtja a rovarkártevőket, de hatásos a lisztharmat és a botrytis ellen is. Az Alginure annyira megerősíti a növényt, hogy nem lép fel gombafertőzés. PlanTonic – ez valójában szalicilsav, hatékony véd a fehérrozsda és a szeptóriás foltosság ellen.

Az előadások után a Krizantém szakmai nap kötetlen beszélgetéssel zárult, melynek keretében a résztvevők konkrét kérdéseket tettek fel az előadóknak a termesztésüket illetően.

Angyal József