Ijesztő mennyiségű plutóniumot szállítanak az Egyesült Államokba

2016. március 21. - 13:26 | Külföld

Két brit hajó érkezett hétfőn Japánba, hogy egy amerikai-japán kétoldalú kormányközi megállapodás keretében az ország legjelentősebb nukleáris kutatóintézetéből elszállítson 331 kilogramm plutóniumot az Egyesült Államokba - jelentette a Kyodo hírügynökség és atomenergia-ellenes szervezetek.

A Japán Atom- és Energiaügynökség kutatóintézet a Tokiótól északkeletre lévő, tengerparti Tokai városban található. A Pacific Nuclear Transport brit cég tulajdonában lévő egyik hajóra hétfőn már rakodták a több tucatnyi atombomba készítéséhez elegendő plutóniumot, a másik hajó pedig a parttól távolabb várakozott. Mindkét hajó fel van szerelve védelmi eszközökkel.

A plutóniumot - kutatási célra - Japán nagyobbrészt az Egyesült Államoktól, kisebbrészt Franciaországtól kapta, és egy 2014-es amerikai-japán megállapodás alapján a washingtoni kormány Savannah River Site nevű dél-karolinai nukleáris tárolóhelyére kell szállítani. Az ügyről egyéb részleteket a japán illetékesek nem árultak el biztonsági okokra hivatkozva.

Japánnak vannak olyan tervei, hogy plutóniumot használna üzemanyagként atomerőművekben, ebből a célból már 11 tonna plutóniumot halmozott fel, és további 36 tonna vár arra, hogy nagy-britanniai, illetve franciaországi újrafeldolgozás után visszaszállítsák Japánba. Ezek aggodalmat váltanak ki mind Japánban, mind nemzetközi szinten. Biztonsági okokból és az atomfegyverek további terjedésétől való félelem miatt a washingtoni kormányt is nyugtalanítja, hogy Japán és Kína kiégett nukleáris fűtőanyagok újrafeldolgozását tervezi, és plutóniumot akar előállítani energiatermelés céljára, ráadásul a technológiát Dél-Korea is meg akarja szerezni.

Japán francia segítséggel már az 1990-es években elkezdett építeni egy jelentős újrafeldolgozó üzemet, de műszaki és biztonsági akadályok miatt ez még mindig nem készült el, és a legutóbbi terv szerint csak 2018-tól fog működni.

Egy amerikai környezetvédő szervezet, a Savannah River Site Watch, amely figyeli a dél-karolinai nukleáris tárolóhelyet érintő tevékenységet, közleményt adott ki a küszöbönálló szállításról, és ebben megkérdőjelezte annak szükségességét, hogy bármely egyesült államokbeli tárolóhelyen külföldi eredetű plutóniumot helyezzenek el.


MTI/para

Címkék: plutónium