Ijesztő pillanatokkal ért véget az idei utolsó pamplonai bikafuttatás

2016. július 14. - 13:05 | Kultúra

Ijesztő pillanatokkal, de súlyos sérülések nélkül ért véget az idei utolsó bikafuttatás Pamplonában csütörtökön.

Ijesztő pillanatokkal ért véget az idei utolsó pamplonai bikafuttatás
Fotó: TASR/AP

A 850 méteres útvonal legvégén, már a városi arénában, közvetlenül a folyosószerű bejáratnál több futó elesett, a mögöttük vágtató bikák már nem tudtak megállni és beléjük rohantak, kettő közülük az emberekre zuhant. A futamon részt vevő bikák súlya 570-630 kilogramm között van.

A látvány leginkább egy tömegkarambolhoz hasonlított, azonban autók helyett emberek és bikák ütköztek össze.

Csodával határos módon a bikák szarvai nem sebesítettek meg senkit, azonban három embert kórházba kellett vinni az arénából. A futók közül még heten kerültek kórházba, esések miatti sérülésekkel.

Az idei utolsó futamra a sevillai Lora del Río nevű tenyészet Miura fajtájú bikáit választották a szervezők; ezek az állatok híresek arról, hogy az átlagosnál magasabbak és rendkívüli gyorsak. A pamplonai bikafuttatások időrekordját is ők tartják, 2 perc 5 másodperces idővel. A mostani futásuk ennél 15 másodperccel volt hosszabb.

A 2016-os pamplonai bikafuttatás mérlege nyolc nap alatt 64 sérült, akik közül 12 embert szúrtak meg a bikák, két esetben súlyosabb sebeket okozva.

A legizgalmasabb és legveszélyesebb a második futam volt múlt pénteken, mert néhány bika megfordult, és elkezdett visszafelé futni, pánikot keltve a mögöttük szaladók között. Azon a napon volt a legtöbb, 16 sérült is.

A bikafuttatások erre az évre befejeződtek Pamplonában, és a város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett ünnepség is véget ér este a hagyományos, rendkívül látványos tűzijátékkal.

(MTI)

Címkék: bikafuttatás