Íjjal támadt rá emberekre egy norvég férfi, többen meghaltak

2021. október 13. - 21:44 | Külföld

Íjjal elkövetett támadás történt szerda este a dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában, többen meghaltak és megsebesültek, a gyanúsítottat őrizetbe vették - közölte a norvég rendőrség.

Íjjal támadt rá emberekre egy norvég férfi, többen meghaltak
Norvég rendőrök a támadás egyik helyszínén (Fotó: AFP)

"A férfit elfogták, a rendelkezésre álló információink szerint egyedül cselekedett" - ismertette Öyvind Aas rendőrfőnök.

"Többen életüket vesztették, illetve megsebesültek" - tette hozzá, de nem említette az áldozatok pontos számát.

A rendőrség egyelőre nem közölt semmilyen információt az elkövető személyéről, sem lehetséges indítékáról.

Az elkövető az Oslótól mintegy 80 kilométerre, délre található Kongsberg belvárosában követte el a vérengzést.

Aas szerint jelenleg még folyik az információk kiértékelése és a különböző helyeken a bűnügyi helyszínelés, még zavaros a helyzet. "Sok szemtanúnk van még, akikkel beszélnünk kell" - tette hozzá.

Norvég sajtójelentések szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki Kongsberg belvárosában, amely felett rendőrségi helikopterek köröztek. Úgy tudni, tűzszerészeket is mozgósítottak.

A norvég közszolgálati rádió tájékoztatása szerint az első lakossági bejelentések 18.13-kor futottak be a rendőrséghez, miszerint egy íjjal és nyilakkal felfegyverzett férfit láttak a városközpontban.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.

MTI