Illegális csempészáruval ajándékozták meg Boszniában az orosz külügyért, már az Interpol is szimatol

2020. december 19. - 14:35 | Külföld

Oroszország visszaszolgáltat Boszniának egy 300 éves ikont, amelyet Milorad Dodik boszniai szerb vezető nyújtott át ajándékul Szergej Lavrovnak az orosz külügyminiszter e heti szarajevói hivatalos látogatásán.

Illegális csempészáruval ajándékozták meg Boszniában az orosz külügyért, már az Interpol is szimatol
Illusztráció (wikipédia)

A boszniai ügyészség szerint fennáll a gyanú, hogy az ortodox ikont illegálisan csempészték ki Kelet-Ukrajnából. A boszniai hatóságok az Interpol bevonásával vizsgálják az ikon eredetét, miután a Srna boszniai szerb hírügynökség által kiadott fényképről megállapítható, hogy az ikon a kelet-ukrajnai Luhanszkból származik. A kép alapján a szarajevói ukrán nagykövetség jegyzékben kért "sürgős magyarázatot" a boszniai külügyminisztériumtól arra vonatkozólag, hogy az ikon milyen módon került a boszniai szerb vezető birtokába.

A 2014-ben kitört kelet-ukrajnai harcokban többtucatnyi boszniai szerb harcolt az oroszpárti szeparatisták oldalán. Szerbia és a boszniai szerbek szoros kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, amellyel osztoznak az ortodox keresztény hitben.

A boszniai kollektív államelnökség horvát és bosnyák tagja elutasította a találkozást Lavrovval annak boszniai látogatásakor. Azt kifogásolták, hogy az orosz külügyminiszter és a boszniai szerbek vezetői között elsőként lezajlott találkozón nem tüntették fel az ország jelképeit, és nem tartották tiszteletben az ország összes nemzetét.

MTI