Illegális gyerekmunkával készülnek a Kinder-tojások? Méghozzá Erdélyben?

2016. november 22. - 16:51 | Külföld

Van fogalmad arról, hogyan kerülnek a Kinder-tojások műanyag tokjaiba a pici összerakható ajándékok?

Illegális gyerekmunkával készülnek a Kinder-tojások? Méghozzá Erdélyben?
Fotó: thesun.co.uk

A 444 a Sun nyomán megírta, hogy a monoton munkát teljes egészsében kézzel végzik.

A tényfeltáró cikkből kiderül, hogy az olasz Ferrero romániai alvállakozói, további alvállalkozóknak, szegény erdélyi családoknak adják ki a munkát. Utóbbiak egy ajándék darabjainak kiválasztásáért mindössze 0,03 centet kapnak, ami ezer darab esetében kb. 30 eurót jelent.

A cikk szerint előfordul, hogy hatéves gyerekek is ezen dolgoznak, akár napi 13 órán keresztül. Ami természetesen keményen illegális.

A lap riportere eljutott több bedolgozó családhoz és le is fotózta, ahogy a nappaliban a gyerekeikkel együtt töltögetik a sárga bigyókat.

A gyárak közül az egyik Szatmárnémetiben, a másik Tasnádon található.

Miután a sztori megjelent s Sun-ban, kedden a román média is ráugrott a témára. Timea Jurj, az egyik bedolgozó családanya, aki nyilatkozott is a Sunnak és le is fotózták a gyerekeivel munka közben, már azt állította, hogy a cikk koholmány. A nő azt mondta, nem is értett minden angol nyelvű kérdést és a gyerekei egyáltalán nem dolgoznak napi 13 órát. Azt is állította, hogy a Sun újságírói több válaszát is meghamisították, és állást ajánlottak a férjének Angliában.

444