Illegális helyiségekben tartja fogva az őrizetbe vett személyeket a rendőrség

2016. október 19. - 13:08 | Belföld

A szlovák rendőrség illegális helyiségeket tart fenn az őrizetbe vett személyek személyi szabadságának korlátozására - jelentette ki Jana Dubovcová ombudsman, aki indítványozta, hogy a parlament is tárgyalja meg az ezügyben készült rendkívüli jelentését.

Az ombudsman súlyos jogsértésről beszél, és az általa említett helyiségeket teljesen illegális módon üzemelteti a rendőrség.

"Az ilyen rendőrségi gyakorlatnak semmi keresnivalója a demokratikus rendszerekben" - jelentette ki Dubovcová, aki elmondása szerint már minden lehetséges eszközt felhasznált annak érdekében, hogy változzon a rendőrségi gyakorlat, ám azóta is minden maradt a régiben.

Az általa említett helyiségek általában egy folyosó ráccsal elzárt részét jelentik, ahol nincs semmi más, csak egy szék, illetve valamilyen falra erősített tárgy, amihez hozzá lehet bilincselni az őrizetbe vett személyt.

Ezek a helyiségek nem tartoznak azon törvény által meghatározott helyiségek közé, ahol jogszerűen korlátozni lehet az őrizetbe vett egyének személyi szabadságát.

Jana Dubovcová ombudsman 2014-ben 19 rendőrőrsöt látogatott meg, ahol saját szemével is megbizonyosodott arról, hogy a zsaruk fenntartanak ilyen nem hivatalos "cellákat", pedig a törvény egyértelműen fgalmaz:

a rendőrség kizárólag a hivatalos őrizeti cellában korlátozhatják az őrizetbe vett egyének személyi szabadságát.

(para/tasr)