Ilyen büntetésre lehet számítani, ha valakit ittas vezetésen érnek a rendőrök

Húsvétkor a közúti balesetek mintegy negyedét ittas sofőrök okozzák.

Más napokon ez az arány 11 százaléknak felel meg. „A húsvéti ünnepek alatt általában pénteken és hétfőn történik a legtöbb baleset“ – nyilatkozta Ján Ignaták, a közlekedésrendészet igazgatója.

Leggyakrabban fiatal, kevesebb tapasztalattal rendelkező sofőrök ülnek részegen volán mögé. A rendőrségi statisztikák szerint az ittasan balesetet okozó sofőrök leggyakrabban a 18-24 éves korosztályból voltak.

2015 és 2017 között legtöbbször az Eperjesi, a Kassai és a Zsolnai kerületben történt olyan baleset, amelyet ittas sofőr okozott. Minél több alkoholt tartalmaz a sofőr vére, annál nagyobb a baleset bekövetkezésének kockázata.

0,5 ezreléknél 100 százalékkal nagyobb a baleset bekövetkezésének esélye, mint az olyan sofőr esetében, aki józanon ült volán mögé. 0,8 ezreléknél ennek kockázata már 400 százalékkal nagyobb.

Éppen ezért idén húsvétkor a lehető legtöbb rendőrt küldik ki az utakra, és ellenőrizni fogják, hogy a sofőr fogyasztott-e alkoholt. Az ittas sofőrökre nem kevés büntetés vár: egy ezrelék alatt akár 800 euróig bírságolhatják a sofőrt, emellett három évre bevonhatják a jogosítványát. Egy ezrelék fölött bűncselekményről van szó, amiért akár börtönbüntetés is kiszabható.

Cas.sk/para