Ilyen egyszerűen ki tudod számolni, hogy életveszélyes-e a pocakod

2020. május 23. - 13:37 | Belföld

Szlovákiában a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb ember halálát. 

Ilyen egyszerűen ki tudod számolni, hogy életveszélyes-e a pocakod
Fotó: TASR/AP

"A szív- és érrendszeri betegségek a teljes szlovák lakosság mintegy harmadát érintik. A szívrohamok és az agyvérzések száma sajnos nem csökken"

- közölte a TASR hírügynökséggel Ivan Majerčák kardiológius-obezitológus.

Mivel az ilyen betegségek rizikófaktorai "nem fájnak", ezért az emberek nagyon könnyen ignorálják őket.

Azt, hogy mennyire veszélyeztetettek vagyunk, szemlélteti az adat, miszerint 10-ből 9 szlovákiai lakosnál érvényes legalább egy rizikófaktor, amely az ilyen megbetegedéseket okozza. Ezek a következők: dohányzás, túlsúly, túlzott sóbevitel, magas húgysavszint, magas vérnyomás, testmozgás hiánya, magas koleszterin.

A halálos hasi zsír

Ivan Majerčák szerint az egyik legveszélyesebb tényező a hasi típusú elhízás."Fontos megszabadulni a has környékén lerakódott zsírtól" - mondja a szakember. Hozzáteszi: a hasizom alatt, a belső szerveink között tárolódó zsigeri zsír egyenesen életveszélyes.

Míg például a nők csípőjén vagy hátsóján lerakódó zsírnak szinte semmi köze a belső elválasztású mirigyek vagy a szervek működéséhez, addig a zsigeri zsír súlyosan veszélyezteti a belső szerveket, és például daganatos megbetegedéseket, cukorbajt, szívrohamot, szélütést, májzsugorodást is okozhat.

A kardiológus-obezitológus szerint nagyon egyszerűen, otthon is ki lehet számolni azt, hogy a veszélyeztetett kategóriában vagyunk-e.

"Elég elosztani a haskörfogatot a magasságunkkal. Ha az eredmény kisebb, mint 0,5, tehát a haskörfogat kisebb, mint a magasságunk fele, nem veszélyeztet minket az életünk megrövidítésére képes zsigeri zsír. 0,5 és 0,6-os eredménynél már nagyobb a rizikó, de ez még a szürke zóna. Ha azonban az eredmény 0,6-nál nagyobb, az magas rizikót jelent, és érdemes felkeresni egy szakembert az egészségügyi vizsgálat céljából"

- javasolja Ivan Majerčák kardiológus-obezitológus.

Az orvos hozzáteszi: a haskörfogatot köldök alatt, vagy ott ideális lemérni, ahol a pocak a legnagyobbnak látszik.

(TASR/parameter)