Ilyen hatással volt a válság a szegedi ingatlanpiacra

2021. március 12. - 07:46

Szegeden ingatlant vásárolni mindig viszonylag jó befektetésnek számított. A szépséges Tisza-parti város viszonylag bőségesen kínál munkalehetőségeket. Nyáron a környéket megtöltik a turisták, az év többi szakában az egyetemisták biztos piacot jelentenek a kiadó lakások számára. Szegeden jó lakni - ezen a koronavírus és a nyomában érkező gazdasági válság sem tudott jelentősen változtatni. 

Ilyen hatással volt a válság a szegedi ingatlanpiacra

Mi történt Szegeden 2020-ban?

Az Ingatlannet.hu oldalon számos szegedi eladó ingatlant lehetett találni a válság idején is. A portál felmérése szerint a válság nem nyomta rá különösebben a bélyegét a piacra, sőt, a téglalakások ára csúcson zárt a tavalyi évben. Ennek ellenére azért van néhány meglepetés, amit észlelhetünk, ha megvizsgáljuk az árak időbeli alakulását.

A legszembetűnőbb, hogy 2020 áprilisa körül stagnálni, majd rövid ideig esni kezdtek az ingatlanárak. A lezárás miatti átmeneti megtorpanás után következett az amúgy is pangó nyári időszak. Ekkor az árak átlagosan 1,7%-kal voltak alacsonyabbak, mint a megelőző időszakban.

Csúcson zártak a téglalakások árai

A téglalakások az év végére - átmeneti visszaesés után - drágultak, vagyis decemberben már többet kellett ezért az ingatlantípusért leszurkolni, mint januárban. Ez a tendencia nem feltétlenül meglepő: a téglalakások közé számítanak Szeged legdrágább ingatlanjai is. Ezeket sokan befektetésként is vásárolják, így ez könnyen magasabban tartja az átlagos árakat.

Ezt látszik igazolni, hogy a nagyjából egyenletes színvonalat képviselő panelek árai stagnálnak. Hasonló a helyzet egyébként a családi házak piacán is. Ezek esetében sok környéken drágulást lehetett tapasztalni. Szegeden és környékén viszont elég nagy a kínálat a jó állapotú, kis felújítással birtokba vehető családi házakból. Itt az árakon és a keresleten-kínálaton sem változtatott jelentősen a vírus, hiszen párhuzamosan nőtt a kiaknázható állami támogatások köre is.

Mire számíthatunk a válság után?

A válság levonulására még senkinek nincsenek kész forgatókönyvei, hiszen nehéz előre megjósolni, mikor térhetünk vissza a korábbi életünkhöz, illetve milyen változások maradnak velünk hosszú távon. Egy biztos: mire megbízhatóan sikerül kezelni a helyzetet, a legtöbb cég már nagy tapasztalattal fog rendelkezni a távmunka területén. Sokan valószínűleg teljesen átállnak a távolsági működésre, és egyáltalán nem kényszerítik visszatérésre az alkalmazottaikat.

Ez azt jelenti, hogy a vidéki ingatlanok iránt megnőhet majd a kereslet, főleg azok körében, akik távmunkára tudják váltani az eddigi, jól fizető budapesti vagy nagyvárosi állásukat. Az ő számukra a vidéki költözés számos előnnyel járhat. Ez a jól kereső, erős vásárlóréteg pedig hosszú távon is befolyásolhatja a piac alakulását - nem csak az ingatlanok, de az egyéb áruk terén is.

(PR-cikk)