Ilyen még Ficóisztánban sincs: lelövik az utasszállítót, és azt veszik őrizetbe, aki a tragédia videóját kitette a netre

2020. január 14. - 21:37 | Külföld

Őrizetbe vette az iráni Forradalmi Gárda azt az embert, aki kitett az internetre egy videót a rakétatámadásról, amelynek következtében lezuhant a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépe a múlt héten - jelentette kedden a FARS félhivatalos iráni hírügynökség.

Ilyen még Ficóisztánban sincs: lelövik az utasszállítót, és azt veszik őrizetbe, aki a tragédia videóját kitette a netre
Fotó: TASR/AP

A vizsgálat eredményeit nyilvánosságra fogják hozni - közölte a FARS, amely további részletekre nem tért ki. A Forradalmi Gárda vállalta a felelősséget a rakétatámadásért, amelyben a gépen tartózkodó mind a 176 ember - többségében iráni és kanadai állampolgár - meghalt.

Teherán kedden bejelentette, hogy több embert őrizetbe vett a szerencsétlenségről folyó vizsgálat keretében, de pontos számot nem közölt.

Haszan Róháni elnök megerősítette, hogy országának meg kell büntetnie a tragédia felelőseit. Róháni több magas rangú bíróból és tucatnyi szakértőből álló különbíróság felállítását kérte. Irán már hívott szakértőket Kanadából, Franciaországból, Ukrajnából és az Egyesült Államból.

A gárda szombati beismerése országszerte népharagot váltott ki, szombat óta videókat osztanak meg a közösségi médiában a kormányellenes tüntetésekről. A legújabb felvételeken - amelyek hitelességét egyelőre nem lehetett megállapítani - kedd este is voltak tüntetések a teheráni egyetemeken, és feltehetően összecsapások voltak a diákok és a rendszerhű Bászidzsi önkéntes milícia tagjai között.

Kedd délután mintegy 200, többségükben maszkot viselő diák nézett szembe a Bászidzsi milicistáival, a rendvédelmi erők szétválasztották a két csoportot, amelyek később feloszlottak - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség. A rendőri készültség kedden csökkent Teheránban, az internetszolgáltatásban viszont jelentős zavarok voltak.

Igazságügyi szervek szerint mintegy harminc embert vettek őrizetbe szombat és hétfő között. Újságírók szerint megváltozott a rendvédelmi erők hozzáállása a tüntetésekhez. Novemberben még nemzetközi civil szervezetek szerint legalább 300 ember halt meg a benzináremelés miatti demonstrációkon. Reformpárti teheráni újságírók egy csoportja közleményében bírálta a sajtószabadság hiányát a sajtóban és az állami médiában.

Január 10-én már tényként kezelte a világsajtó, hogy egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet, aminek a videóját a portálunk is bemutatta. A "vicces" az, hogy aznap az iráni légi közlekedési hatóság vezetője még arról papolt, hogy Irán szerint bizonyos, hogy nem érte rakétatalálat az ukrán repülőgépet.

MTI