Ilyen még nem volt: Kočner és a gyengélkedő Rusko is megjelent a bíróságon

2019. december 16. - 10:17 | Belföld

Már ötödik hónapja tart az a bírósági tárgyalás, ahol a Markíza televízióval szemben benyújtott váltók meghamisításával gyanúsítják Marian Kočnert és a kereskedelmi csatorna korábbi főnökét, Pavol Ruskót. Eddig nem fordult elő, hogy a két vádlott egyszerre jelen lett volna a bíróságon, hétfőn megtörtént a csoda: mindketten felbukkantak. De kezet nem ráztak egymással.

Ilyen még nem volt: Kočner és a gyengélkedő Rusko is megjelent a bíróságon
Fotó: tasr

Rusko állandóan állítólagos egészségi problémáira panaszkodik, és a bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt jelezte, ha hirtelen rosszul lenne és távozni kényszerül, akkor beleegyezik abba, hogy nélküle folytatódjon a per. Az egykori gazdasági miniszter megjegyezte, egyelőre nem szándékozik reagálni a korábban - még távollétében - elhangzott bizonyítékokra. Az, hogy ma felbukkant a tárgyaláson talán annak is köszönhető, hogy eljutott hozzá a hír, Ján Šanta ügyész pár napja úgy nyilatkozott, még kerekesszékben is a bíróság elé kellene hozni a vádlottat. Azonban nem tartott sokáig a csoda, mert egy órával a tárgyalás megkezdését követően fancsali képet vágott, jelezve, nem érzi magát jól, ezért otthagyja a bíróságot.

Érdekes mellékszál, hogy Marek Para, aki egy személyben Kočner és Rusko védőügyvédje, milyen kéréssel fordult a bírósághoz. Azt szeretné, ha hétfőn csupán 15-ig tartana a tárgyalás, mert elvállalta Martin Daňo védelmét is, és vele kapcsolatban is ma döntenek, hogy a netes trollhuszár vizsgálati fogságban marad-e.

Kočner, aki az exmarkízás gyanúsítottal nem fogott kezet annak érkezésekor, csuklyás rendőrök őrzik. A Kuciak-gyilkosság megrendelésével is gyanúsított zűrös vállalkozó ma azt nyilatkozta, hogy a WhatsApp-on keresztül kétféle kommunikációt folytatott két telefonján keresztül. Kifejtette, hogy Peter Tóth volt titkosrendőr és újságíró vallomásában azt állította, a vádlott két telefonját is megszerezte. Kočner állítása szerint a két telefonban található üzenetek viszont nem egyeznek. Egyben indítványozta, hogy mindkét kommunikációt olvassák fel. Daniel Lipšicnek, a Markíza TV megbízottjának nincs tudomása arról, hogy két különböző kommunikáció létezne.

Mint ismert, Marian Kočnert Pavol Ruskóval együtt azzal gyanúsítják, hogy értékpapírókat hamisítottak meg, és az alapján 69 millió eurót követelt a zűrös vállalkozó a kereskedelmi csatornától. Ez az első nagy bírósági tárgyalássorozat következő állomása, mely során több - akár 20 - éves börtön fenyegeti mindkettőjüket. A per arról szól, Pavol Rusko a Markíza televízió társtulajdonosaként és igazgatójaként 2000-ben írta-e alá azokat a váltókat, amelyeket ma Kočner cége birtokol. Az állítólagos váltók a Markíza és a Kočnerhez köthető Gamatex 1998-as vitájának végére voltak hivatottak pontot tenni.

(denníkN)