Ilyen még nem volt Szlovákiában: nagyobb csapás érte a fizetéseket, mint az eddigi krízisek során valaha

2022. szeptember 14. - 17:30 | Belföld

A béremelkedés nem bírja tartani a tempót a rekordmagas inflációval.

Ilyen még nem volt Szlovákiában: nagyobb csapás érte a fizetéseket, mint az eddigi krízisek során valaha
Fotó: TASR - illusztráció

A válság Szlovákiát nem érinti – állította Robert Fico akkori miniszterelnök még 2008-ban a gazdasági világválságra reagálva. Tévedett, Szlovákia ugyanis súlyos recessziót élt át, több mint 100 ezer ember veszítette el állását, ennek eredménye pedig a reálbérek csökkenése volt – mutatott rá a Hospodárske noviny.

Miután sikerült kilábalni a gazdasági válságból, a politikusok azt ígérték, hogy a gazdaság már ellenállóbb lesz, csakhogy 2020-ban jött a koronavírus-járvány. A gazdaságot ismét hatalmas veszteségek sújtották, ennek hatását pedig az alkalmazottak is megérezték. 2020 májusa óta az energiaszektoron kívül semelyik másik ágazatban nem emelkedtek a reálbérek.

A helyzet az idei év elején kezdett ismét jobbra fordulni, csakhogy jött az oroszok ukrajnai inváziója, ami energiaválságot hozott magával, és ismét a recesszió veszélye fenyeget bennünket. Az ipar veszteségekkel számol, ez pedig ismét a béreken tükröződik.

Az infláció augusztusban elérte a 14 százalékot, és bár júniusban még akadt három szektor (energetika, építészet, szállás), ahol nőttek a reálbérek, júliusban azonban olyan dolog történt Szlovákiában, ami eddig még soha:

a gazdaság minden egyes szektorában csökkentek a reálbérek.

Ennek a magyarázata, hogy a béremelés nem bírja tartani a tempót a rohamosan növekvő inflációval, így a reálbérek Szlovákia történetében először tömegesen csökkentek.

Az energiaválság emellett elbocsátásokhoz is vezet, amelyet elsősorban a kohászatban, a vegyiparban és a gyógyszeriparban tapasztalni.


(HNonline.sk)