Ilyen még soha korábban nem volt: az új képviselők bemosakodva, maszkkal az arcukon tesznek ma esküt

2020. március 20. - 08:19 | Belföld

Ismert a következő másfél nap politikai programja: a kormány pénteken mond le, ugyanezen a napon lesz a szlovák parlament alakuló ülése is, majd Igor Matovič leendő miniszterelnök új kormányát szombaton nevezi ki Zuzana Čaputová államfő. Ilyen ülése azonban még sosem volt korábban a törvényhozásnak: tekintettel a vírusos helyzetre, az új képviselőknek a pénteki aktushoz szinte be kell mosakodniuk.

Ilyen még soha korábban nem volt: az új képviselők bemosakodva, maszkkal az arcukon tesznek ma esküt
Hol vannak ezek az idők, amikor csak úgy "mezítkéz" lehetett paccsolgatni? (TASR)

Ma, azaz pénteken teszik le a február 29-én megválasztott parlamenti képviselők az esküjüket. Előtte azonban fertőtleníteni kell majd a kezüket és szájmaszkot kell, hogy húzzanak az arcukra.

A törvényhozás a koronavíru-járvánnyal összefüggésben szigorú óvintézkedéseket tett. Ma csak az alkalmazottak és a képviselők mehetnek be a parlament épületébe, a sajtó munkatársai kívül kell, hogy maradjanak. Egyedül az RTVS közvetítésén keresztül lehet majd követni, mi folyik bent az ülésteremben.

Azoknak a sajtósoknak, akik az épület előtt szeretnének megtapasztalni a szokatlan hangulatot, előre akkreditálniuk kellett magukat és ki kellett tölteniük egy kérdőívet. Ezen a nyomtatványon olyan kérdések szerepeltek, hogy nem jártak-e Kínában, Olaszországban vagy bárhol másutt külföldön, vagy hogy nincs-e valamilyen betegségük. Mindegyiküknek megmérik a hőmérsékletét és természetesen szájmaszkot is kell viselniük.

Andrej Danko, a parlamentből kipottyant SNS elnöke hivatalosan ma még néhány órán keresztül mindig betölti a házelnöki posztot és ebből kifolyólag vár rá egy mostani szemmel nagyon durva, szinte büntetőjogba ütköző kötelesség: az alkotmányra helyezett kézzel esküt tett összes új képviselővel kezet kell ráznia.

Hogy ez a rituálé veszélytelen legyen, a képviselőknek az ülésterembe való bevonulása előtt fertőtleníteniük kell a kezüket, védőkesztyűt kell húzniuk és az arcukra szájmaszkot kell helyezniük.

Miután a honatyák letették az esküjüket, munkához is láthatnak: ki kell alakítani a frakcióikat, meg kell választani az egyes szakbizottságok elnökeit, illetve a törvényhozás vezetőjét és alelnökeit is. Az új házelnök személyében a négypárti koalíció már korábban megegyezett: a Sme rodina vezetője, Boris Kollár lép Danko helyébe. A parlament egyik alelnöke lesz Grendel Gábor, aki az OĽaNO listáján a második legnépszerűbbként szerzett mandátumot.

A parlament alakuló ülése után a Peter Pellegrini vezette kormány péntek délután lemond. Másnap, azaz szombaton Zuzana Čaputová kinevezi az új kabinetet, amelynek élén a februári választások nyertese, Igor Matovič áll majd.

(aktuality.sk/para)