"Ilyen még sosem fordult elő Szlovákiában" – Pellegriniék felszólították a kormánypártokat

2023. január 23. - 13:57 | Belföld

Nincs semmilyen racionális érv szeptemberig halogatni az előrehozott választást, június végéig meg kell tartani – állítja a parlamenten kívüli Hlas-SD.

"Ilyen még sosem fordult elő Szlovákiában" – Pellegriniék felszólították a kormánypártokat
Fotó: TASR - archív

„Felszólítjuk a kormánypártokat, hogy a saját politikai érdekeik helyett az országét tartsák szem előtt, és legkésőbb június végi időponttal hirdessék ki az előrehozott választást” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke. Rámutatott, hogy a kormánynak nincs parlamenti többsége és korlátozottak a jogkörei. „Még sosem fordult elő Szlovákiában, hogy egy kormány mandátum nélkül kormányozzon még kilenc hónapig a bukása után, és még sosem volt nagyobb szükség felelős és hozzáértő kormányra, mint most” – tette hozzá.

A Hlas-SD elvárja, és szerinte a lakossággal szembeni minimális tisztesség is azt követeli, hogy a kormánykoalíció legalább egy észérvet mondjon arra, miért kellene szeptemberig várni a választással. „Igor Matovič mindenfélét összehord arról, hogy az önjelölt demokratáknak kutya kötelességük megakadályozni, hogy minél hamarabb legyen választás, mert az nem az ő beteges elképzeléseik szerint végződne, hanem a nép akaratát tükrözné. Richard Sulík pedig nyíltan arról beszél, hogy szeptemberig még le kell csukni valakit” – vélekedik Pellegrini. Szerinte Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfőnek azért van szüksége időre, hogy létrehozza új pártját.

Pellegrini szerint a kormány ezzel a képébe nevet azoknak az embereknek, akik részt vettek a szombati népszavazáson és minél hamarabb választást akarnak.

A volt kormánypártok megállapodása szerint szeptember 30-án lesz az előrehozott választás, az ehhez szükséges alkotmánymódosítás szövegében is megállapodtak. A választási ciklust kétharmados többséggel, 90 parlamenti képviselő támogatásával lehet lerövidíteni.


(TASR)