Íme a 2023-as nagy nyugdíjreform – mutatjuk a legfontosabb változásokat

2023. január 16. - 14:35 | Belföld

Az öregségi nyugdíj reformja idén több változást is eredményez. A legalapvetőbb a második pillérbe való automatikus besorolás, a szülői bónusz és a nyugdíjkorhatár eltörlése – mutatott rá a Pluska a CMS jogi iroda és a FinGO pénzügyi hálózat szakértőire hivatkozva.

Íme a 2023-as nagy nyugdíjreform – mutatjuk a legfontosabb változásokat
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az egyik legfontosabb változás a szülői nyugdíjbónusz, amit a szülők akkor kapnak meg, ha a gyermek 2021-ben nyugdíjbiztosítási járulékot fizetett. A szülői bónusz összege a fizetéstől függően havonta legfeljebb 21,80 euró lehet.

Emellett a társadalombiztosítási törvény módosítása eltörli a nyugdíjkorhatárt, ez azonban nem vonatkozik az 1967 előtt születettekre. Pavol Kundrik, a CMS Slovakia jogásza elmondta, a nyugdíjkorhatár évente körülbelül egy-két hónappal nő, a várható élettartamtól függően.

Azt, hogy az 1967 előtt születettek pontosan mikor mehetnek nyugdíjba, a Szociális Biztosító táblázatában tekintheti meg, amely IDE kattintva elérhető.

További módosítás, hogy 2023 januárjától korkedvezményes nyugdíjba mehetnek azok is, akik legalább 40 ledolgozott évvel rendelkeznek. Eddig csak azok gondolkozhattak korkedvezményes nyugdíjazáson, akiknek legfeljebb két év volt hátra a nyugdíjkorhatárig.

A második pillérre vonatkozó módosítás eredményeképp a 40 év alatti, először munkaviszonyba kerülő személyek automatikusan bekerülnek a második pillérbe, ahonnan a belépéstől számított két éven belül lehetőségük lesz kilépni.

Emellett az 54 év alatti, második pillérbe tartozó személyek automatikusan átkerülnek a garantált kötvényalapokból a nem garantált alapokba. Ezzel azt akarják elérni, hogy a megtakarítások felértékelődjenek.

"A 2. nyugdíjpillér változásainak többségét pozitívan értékelem. Az embereknek különösen a második pillérbe való automatikus belépés és alapesetben az indexalapokba való befektetés segít majd" - véli František Burda, a FinGO befektetési elemzője.


(pluska)