Íme egy sor tiltás, amit a Lex Csallóköz eredményez

Többek közt tilos lesz veszélyes növényvédő szereket használni a védett vízgazdálkodási területeken.

Íme egy sor tiltás, amit a Lex Csallóköz eredményez
Illusztráció - Paraméter-archív

A Lex Csallóköz elnevezésű törvényjavaslatot szerdán hagyta jóvá a kormány. A tiltásokon kívül a törvény meghatározza az egyes állami szervek kompetenciáit a vízvédelem területén. A törvénynek idén decemberben kellene érvénybe lépnie. 

A javaslat indoklása szerint a törvény legnagyobb hozadéka az eddig meglévő vízvédelemmel kapcsolatos törvények egyesítése. A vízminőség-ellenőrzés területén a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség kapja a legnagyobb szerepet. Ehhez az intézményhez lehet majd fordulni, ha fennáll a vízszennyezés veszélye, és a felügyelőség fogja értesíteni a többi illetékes szervet.

A törvény továbbá előírja, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumnak minden évben, július 15-éig nyilvánosságra kell hoznia a csallóközi védett vízgazdálkodási terület vízminőségéről szóló jelentést. A vállalkozók szintén kötelesek lesznek mérni, hogy mennyi szennyezőanyagot bocsátanak ki, és ezt nyilvánosságra is kell hozniuk. A felszíni és felszín alatti vízkészlet szennyezettségének a mértékéről szóló aktuális információk a Közegészségügyi Hivatal honlapján lesznek elérhetők.

A törvény a védett vízgazdálkodási területeken tiltja például az építkezést vagy az ipari épületek bővítését, kivéve, ha az átépítés hozzájárul a víz hatékonyabb védelméhez. Ezeken a területeken nem lehet vágóhidat építeni, sem szemétlerakót nyitni. Tilos azoknak a növényvédő szereknek a használata is, amelyek szennyezhetik a vizet, tilos az ásványkitermelés, illetve a terület lecsapolása. A törvény megsértéséért a jogi személyek és a vállalkozók akár 165 000 euró, a többiek pedig akár 5000 euró büntetést is kaphatnak.        

A Lex Csallóköz nevű törvény a többi védett területre is vonatkozni fog: a Csallóközön kívül a Sztrázsó-hegységre (Strážovské vrchy), a Beszkidekre (Beskydy) és a Jávornik-hegységre (Javorníky), a Nagy-Fátrára, az Alacsony-Tátra nyugati és keleti részére, a Rimócára (Rimavica), a Szalatnára (Slatina) és a Felső-Ipoly mentére, továbbá a Murányi-fennsíkra (Muránska planina), a Gölnic (Hnilec) folyó felső szakaszára, a Szlovák-karszthegységre és a Vihorlátra.

(TASR)