Íme, Hájos Zoltán és a Szövetség dunaszerdahelyi jelöltjei, egyetlen nő kapott helyet köztük

2022. augusztus 26. - 07:00 | Régió

A 21 tagú jelöltlista gerincét a jelenlegi, négy éve még MKP-listán bejutott képviselők teszik ki, de akadnak, akik az elmúlt ciklusban ellenzékinek számítottak. A jelöltlistát a Szövetség párt dunaszerdahelyi szervezete hagyta jóvá.

Íme, Hájos Zoltán és a Szövetség dunaszerdahelyi jelöltjei, egyetlen nő kapott helyet köztük
Fotó: Szövetség Dunaszerdahelyi Helyi Szervezete - Facebook

A Szövetség dunaszerdahelyi jelöltjei között van a két jelenlegi alpolgármester, A. Szabó László és Karaffa Attila. Rajtuk kívül a jelenlegi önkormányzat egykori MKP-s, mára Szövetség-frakcióban helyet foglaló képviselői közül még tízen: Bugár György, Dohorák Sándor, Földes Károly, Garay László, Gútay László, Hodosy Szabolcs, Horony Ákos, Nagy Iván, Nagy Krisztián és Puha György.

A fennmaradó 9 jelöltből egyetlen akad, aki jelenleg is képviselő, függetlenként (egykor Híd-jelöltként), Dakó Sándor, és egy további, aki pedig az ezt megelőző ciklusban volt (akkor Híd-jelöltként), Vangel Ferenc.

A hét, úgymond újonc közül jelöltként akad, aki már korábban is megmérettette magát, a 21-es listán azonban mindössze egyetlen hölgy (Pavlík Zsanett) kapott helyet. Igaz, a dunaszerdahelyi önkormányzatban sosem ültek különösebben nagy számban hölgyek. Jelenleg is csupán öten vannak és az egyik legrégebbi képviselő, Antal Ágota (független) a minap a Facebookon bejelentette, hogy már nem indul újra. Rajta kívül Brunczvik Tünde, Herceg Andrea, Šándor Klára és Őri Rita foglal helyet a testületben. Érdekesség, hogy az első három közül ketten (Brunczvik T., Šándor K.) az előző választásokkor MKP-jelöltként jutottak be, egy (Herceg A.) pedig az azt megelőző választásokkor szerepelt a párt listáján.

A Szövetség jelöltjei az egyes választási körzetekben a következők lesznek:

1-es választási körzet (5):

1. Czirfusz György
2. Földes Richard
3. Nagy Krisztián
4. Pavlík Zsanett
5. Tóth Tihamér

2-es választási körzet (6)

1. Gútay László
2. Karaffa Attila (jelenlegi alpolgármester)
3. Nagy Iván
4. Sarlay Roland
5. Szabó László (jelenlegi alpolgármester)
6. Vangel Ferenc

3-as választási körzet (5)

1. Garay László
2. Gödölle László
3. Hodosy Szabolcs
4. Horony Ákos
5. Puha György

4-es választási körzet (5)

1. Bugár György
2. Dakó Sándor
3. Dohorák Sándor
4. Földes Károly
5. Kosár Csaba

Négy évvel ezelőtt a polgármesteri címért folytatott harcban Hájos Zoltán 268 szavazattal győzte le a függetlenként induló Horváth Zoltánt. Hájos idei ellenfelei közül ismert, hogy indul Szelle Erika, aki egykor a főosztályvezetőjeként dolgozott, bejelentette indulását Stredl Tamás független jelölt is, szót ejtett róla korábban Hakszer Roland, aki négy éve 992 szavazatot szerzett, és ugyancsak aláírásokat gyűjt Horváth Zoltán is. Más lehetséges jelöltek neve egyelőre nem merült fel.

Ami az egyes választási körzeteket illeti, az MKP 2018-ban a 3-as választókörzetben volt a legerősebb, ahol az 5-ből 4 jelöltjüket bejuttatták, és csupán Horváth Zoltán tudott független képviselőként bekerülni (4 évvel azt megelőzően még ő is MKP-jelölt volt). Ez a bejutott négyes (Garay-Hodosy-Horony-Puha) most is indul.

A legmélyebb változás ilyen téren az 1. körzetben lesz, ahol akkor 3 helyet szerzett meg a lehetséges 5-ből az MKP, két képviselőnőjük, Brunczvik Tünde és Šándor Klára viszont most már nem szerepel az egyesített Szövetség listáján, így egyedüliként Nagy Krisztián indul tapasztalattal, míg a másik négy jelölt tulajdonképpen újonc (Földes Richárd jelölt már volt). A második körzetből esik ki Antal Ágota, aki legutóbb a legtöbb karikát kapta itt, rajta kívül a lehetséges 6-ból négy helyet az MKP szerzett meg, és ugyanez a négy jelölt (A.Szabó-Karaffa-Gútay-Nagy I.) most is indul. Vangel Ferenc négy éve itt hasalt el, Antal kiesésével most újra esélye lehet.

Nemkülönben érdekes a szituáció a 4. körzetben is, ahol pedig az egyetlen olyan Szövetség-jelölt szerepel, aki eddig nem MKP-s volt. Dakó Sándor mellett viszont Bugár György, Dohorák Sándor és Földes Károly is az eddigi MKP/Szövetség-frakció tagja, noha utóbbi négy éve még függetlenként került be.

(SzT)