Íme a kevésbé rizikós országok aktuális listája

2020. augusztus 18. - 10:15 | Belföld

A külügyminisztérium aktualizálta a koronavírus terjedésének szempontjából "kevésbé rizikós" országok listáját.

Íme a kevésbé rizikós országok aktuális listája
Fotó: TASR/AP

A kevésbé rizikósnak minősített országokból hazatérő szlovák állampolgároknak nem kell önkéntes karatnénba vonulniuk.

Az országok, amelyeket a járványügyi konzílium kevésbé rizikósnak minősített:

Ausztria, Ausztrália, Belgium, Ciprus, Csehország, Kína, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Japán, Lengyelország Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Új-Zéland.

Mivel a kevésbé rizikós országok listája napról napra változhat, utazás előtt vagy visszatéréskor érdemes felkeresni a külügyminisztérium weboldalát, és ott tájékozódni az aktuális helyzetről.

Amennyiben valaki olyan országból érkezik haza, amely nincs rajta a kevésbé rizikós államok listáján, hazaérkezéskor több kötelességnek is eleget kell tennie. Jelentkeznie kell az erre a célra létrehozott weboldalon, vagy Közegészségügyi Hivatalnál, amely bebiztosítja, hogy legkésőbb a hazaérkezést követő ötödik napon az adott személyen koronavírus-tesztet végezzenek. Amíg a teszt nem zárul negatív eredménnyel, a személynek otthoni izolációban, vagyis házi karanténban kell maradnia.

(TASR/parameter)