Íme, Matovičék 500 milliós segélycsomagja az embereknek

2020. július 15. - 11:41 | Belföld

A kormányfő sajtótájékoztatón mutatta be az 500 millió eurós csomagot, melyet az emberek megsegítésére szánnak.

Íme, Matovičék 500 milliós segélycsomagja az embereknek

Igor Matovič (OĽaNO) arról beszélt, hogy a kormány a szociális segéllyel kapcsolatos ígéreteit szeretné teljesíteni, a segélyezésnek viszont célzottan kell történnie.

  • Várandóssági hozzájárulás - Ennek részeként a következő évtől bevezetik a várandóssági hozzájárulást, melyet a terhesség negyedik hónapjától vehet igénybe a kismama, és értéke 200 euró lesz. Ezt azok igényelhetik, akiknek van biztosításuk táppénzre, tehát jogosultak az anyaságira is.

  • 13. havi nyugdíj - A kormány nem vonja el a 13. havi nyugdíjat, amit szintén a Fico-kormány vezetett be. Kifizetik, de nem a törvény által megszabott eredeti összegben. 214 eurós nyugdíjnál a 13. havi 300 euró lesz, ez a legmagasabb összeg. Ahogy nő a nyugdíj értéke, úgy csökken a 13. havié. 400 eurónál például már csak 233 euró a tizenharmadik, 500 eurónál pedig 197. Csak ez az intézkedés 300 millió euróba kerül. Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint így legalább szimbolikus 13. harmadik havi nyugdíjat kaphat minden nyugdíjas.

  • Hozzáfizetés a gyógyszerekhez - Megszüntetik mindemellett a gyógyszerekhez való hozzáfizetést a hat évnél kisebb gyerekek, a nyugdíjasok és az egészségkárosultak esetében.

  • Ingyen utazás - Ingyenessé teszik emellett az utazást a vonatok mellett a városi tömegközlekedési eszközökön és a buszokon is a nyugdíjasok, a diákok, az egyetemi hallgatók és a mozgássérültek számára.

(SME)