Íme, a multimilliomos adócsalók cégeinek szlovákiai székhelye

Ladislav Bašternák és Marián Kočner több cégének hivatalos székhelye is ebben a házban található.

Íme, a multimilliomos adócsalók cégeinek szlovákiai székhelye
Fotó: Aktuality.sk

A ház Dubnicán található, és amikor Ladislav Bašternák BL 202 nevű cégét átíratták egy román állampolgárságú férfira, akkor költözött ide. Ugyanitt "székeltek" a Rent and Wash, illetve a Real Forum Invest nevű cégek.

Bašternák mindkettőhöz kötődik, az első cég épp a BL 202-nek adott el lakásokat, míg a második volt az, amely felépítette a Bonaparte komplexumot, melyben Robert Fico is lakik, és ahol már számos tüntetést szervezett a Bašternák-ügy kirobbanása óta az ellenzék.

Ugyancsak Dubnicán parkolt Marián Kočner korábbi cége, a Donotel.

E hét vállalkozótól az állam a Bašternák-ügy kirobbanása óta 15 millió eurót próbál behajtani. Bašternák cége 2012-ben 5 lakást vásárolt a pozsonyi Five Star Residence komplexumban 12 millió euróért, majd 2 millió eurónyi adót igényelt vissza értük az államtól. Feltételezések szerint a lakások ára valójában éppen annyi volt, mint amennyi adót visszaigényelt értük, így tulajdonképpen ingyen jutott hozzájuk.

A rendőrség csak a 2016-os választások után kezdett foglalkozni komolyabban az üggyel, akkor mutatott rá az egészre a Trend és a Denník N. Az Aktuality viszont most rámutatott, hogy a Finstat.sk portál szerint a BL 202 vállalatnak 2,8 millió eurónyi adótartozása van. A pénzügyi hatóság adótitokra hivatkozva nem nyilatkozott erről.

(Aktuality)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.