Íme a négy fázis, amellyel a Matovič-kormány járványügyi terve számol

2020. augusztus 12. - 09:36 | Belföld

A kormány járványügyi bizottsága kedden jóváhagyta a járványügyi tervet, mivel ahogy azt közölték, Szlovákiát elérte az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. 

Íme a négy fázis, amellyel a Matovič-kormány járványügyi terve számol
Illusztráció

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter elmagyarázta, a terv meghatározza, hogyan kell eljárni nemcsak az új típusú koronavírus-járvány, hanem más légúti megbetegedések esetén is. Az új járványügyi terv nem használja a mozgóátlag-információt, ami alapján az első hullám végén fokozatosan bevezették az enyhítéseket. A hétnapos mozgó medián értéke azt jelentette, hogy az elmúlt hét nagyságrendbe állított napi fertőzésszámai közül melyik a középérték.

A kormány arra készül, hogy újra átgondolja az egyes kórházak betegágyainak elkülönítését a koronavírus-fertőzöttek számára. 3503 betegágyat különítenének el, melyeket a következő időszakban kizárólag a Covid-19-megbetegedésben szenvedők vehetnék igénybe. Azon kórházak, melyeket ez nem érint, normál üzemmódban működhetnének. Az jelenti a járványterv első fázisát, amelyben jelenleg vagyunk.

A második fázisban a fertőzöttek számának emelkedésére számítanak. Az ún. infekciós klinikák és részlegek telítettsége 50% fölé emelkedne, és járványgócok alakulnának ki országszerte.

A harmadik fázisban Szlovákia ismét kihirdetné a rendkívüli helyzetet, mivel a járványügyi helyzet ekkor is tovább romlik, és a betegágyak telítettsége már meghaladja a 75%-ot. Ebben a fázisban a létrejövő helyi járványgócokat a Regionális Közegészségügyi Hivatalok javaslatára a járási hivatalok karanténba zárhatnák. Ennek célja a minisztérium szerint a járvány terjedésének fékezése és az egészségügy összeomlásának megakadályozása.

Definiálták az ún negyedik fázist is, mely a minisztérium szerint az ún. járványközi időszakba való visszatérés.

A járványterv részét képezik az ún. szemaforok a szociális otthonok, egészségügyi intézmények és kórházak számára, melyek alapján reprofilizáljhatják az intézményeket a járvány előrehaladtával. Az Egészségügyi Elemzőintézet 14 indikátort jelölt meg három kategóriában (zöld, narancs, fekete), melyek alapján a járványügyi intézkedéseket meghatározzák majd megyénként.

(TASR)

Címkék: koronavírus