Íme a pontos összegek, amelyek havonta Ficóék bankszámláján landolnak

2024. február 7. - 11:54 | Belföld

Majdnem megduplázta a kormány a miniszterelnök és a miniszterek havi juttatását, de mégis mekkora a pontos összeg, ami havonta a bankszámájukra érkezik?

Íme a pontos összegek, amelyek havonta Ficóék bankszámláján landolnak
Robert Fico (Fotó: TASR - Pavel Neubauer)

A kormányfő és miniszterei már márciustól jóval magasabb fizetésre számíthatnak, kedden ugyanis megszavaztak maguknak egy jelentős fizetésemelést: csaknem megduplázták a havi járandóságukat.

Pontosabban nem is a fizetést emelték – mert azt egyszerű kormányrendelettel nem tehetik meg –, hanem a fizetéskiegészítésként kapott átalány költségtérítést emelték a többszörösére. Ezzel duplán jól jártak, mivel a költségtérítésből még csak adót sem kell fizetni – írtuk korábban.

Ennek szükségességét Robert Fico miniszterelnök azzal indokolta, hogy elfogadhatatlan állapot, amikor a kormánytagoktól nagy teljesítményt követel, komoly döntéseket és gyakori régiós látogatásokat, miközben egy képviselő sokkal magasabb jutalomban részesül, mint a ők vagy a kormányfő.

Ez a helyzet azonban az adósságfékről, vagyis a költségvetési felelősségről szóló törvényből fakad, amely befagyasztja a kormánytagok fizetését abban az évben, amikor az államadósság átlépi a GDP 60 százalékát. Ez 2021-ben történt meg, azóta a kormánytagok fizetése nem emelkedett, így a parlamenti képviselő valóban többet, mintegy 6200-6600 eurót kapnak, a vidéki képviselőknek jár a magasabb összeg. Rájuk ugyanis nem vonatkozik a fizetések befagyasztása.

Ezért döntött most a kormány úgy, hogy jelentősen megemeli, szinte megduplázta a miniszterelnök és a miniszterek havi juttatását.

A kormányfő eddigi fizetése bruttó 6528 euró volt. Ezt most egészen pontosan 4676 euróval emelték, ami 11 204 eurós fizetést eredményez számára márciustól.

A miniszterelnök-helyettes az eddigi bruttó 6279 euró helyett 9652 euróra jogosult jövő hónaptól, ami 3373 eurós emelésnek felel meg. Az eddigi miniszteri fizetés bruttó 5561 euró volt. Ezt márciustól 3071 euróval 8632 euróra emelik.

Július Jakab (Slovensko), a parlament pénzügyi és költségvetési bizottsága tagjának számításai szerint

egy miniszter fizetése tehát nettó 7261 euró, a miniszterelnök-helyettesé nettó 8106 euró, a miniszterelnöké pedig nettó 9572 euró lesz.

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter szerint a kormánytagok összdíjazása nem lényegesen magasabb, mint a parlamenti képviselőké. "Másrészt egy kormánytag felelőssége mind politikai, mind anyagi tekintetben sokkal nagyobb, mint a parlamenti képviselők felelőssége" - jelentette ki.

Michal Šimečka,a PS elnöke azonban gyávaságnak és a törvények megkerülésének tartja a változtatás módját. „Nem vagyunk populisták. Valóban helytelen, ha a képviselők többet keresnek, mint a kormány tagjai vagy a miniszterelnök. De a kormánynak mindenekelőtt tiszteletben kell tartania a törvényeket. És amikor meg akarja változtatni azokat, akkor tárgyalnia kell róluk” – szögezte le.


(parameter)