Incidensbe torkollott Šimkovičová sajtótájékoztatója – szerinte Michael Jackson kikelt a sírjából, hogy aláírja az ellene irányuló petíciót

2024. február 7. - 16:55 | Belföld

Martina Šimkovičová kulturális miniszter szerdán sajtótájékoztatót tartott, amelyen kollégáival az alapok által támogatott projektek vitatható kiválasztására mutatott rá, de a leváltására irányuló, a művészek által indított petícióról is szót ejtett. Az újságíróknak csupán két kérdést engedett feltenni, ez pedig a végén kisebb incidenshez vezetett.

Incidensbe torkollott Šimkovičová sajtótájékoztatója – szerinte Michael Jackson kikelt a sírjából, hogy aláírja az ellene irányuló petíciót
Fotó: TASR

Šimkovičová közölte, hogy javaslatot terjesztettek a parlament elé, amely alapján növelnék az állam ellenőrzési lehetőségeit a közpénzekből származó támogatásokkal kapcsolatban. Bízik benne, hogy a javaslat mihamarabb terítékre kerül. A szerinte vitathatónak mondható támogatások esetében rámutatott, hogy Michal Šimečka (PS) alapítványa 2023-ban összesen 69 ezer eurót kapott a Művészeti Alaptól (FPU), a Kisebbségi Kulturális Alaptól (FPKNM – KKA) és a Silvia Hroncová által vezetett kulturális minisztériumtól.

Tibor Bernaťák államtitkár az Audiovizuális Alapot (AvF) hozta fel példaként, amely a Mikuláš Černákról szóló sorozatra és filmre 537 ezer euró támogatást adott, míg a szlovákiai személyiségekről szóló projekt olyan összeget kapott, amelyből meg sem tudták valósítani.

Az újságírói kérdések során a sajtótájékoztató teljesen más téma felé is elterelődött. Megkérdezték Šimkovičovát, hogy mit szól a leváltását célzó, a művészek által indított petícióhoz. A kulturális miniszter közölte: ellenőrzik, hogy a 189 ezer aláírás érvényes-e vagy sem. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szlovákiában további 5,4 millió ember él, aki nem írta alá a petíciót.

„Matematikai szempontból szét kell bontani apróra. Volt itt egy petíció, saját kezű aláírásokkal, amikor az emberek előrehozott választásokat akartak. Ott 600 ezer aláírás volt, amit aztán a kukába dobtak”

– jegyezte meg, majd ismét megemlítette, hogy a leváltását célzó petíción fiktív személyek szerepelnek. Ezúttal Michal Jacksont említette meg.

„Nem tudom, most akkor kikelt a sírjából azért, hogy aláírja a petíciót?”

– tette fel a kérdést Šimkovičová, aki szerint az aláírók között számos külföldi név szerepel.

„Furcsa, hogy a kulturális minisztériumot Ausztráliában vagy Kaliforniában is figyelik. Kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak ehhez a bűnüldöző szervek”

– mondta, majd hozzátette, hogy a tárca feljelentést tett manipuláció és személyazonosság meghamisításának gyanúja miatt.

Šimkovičová hozzátette, hogy számos művész van, aki drukkol és virágokat hord neki. A miniszter asszony csupán két kérdést engedett feltenni az újságíróknak, egyikük viszont többször is kérdezett, ami odáig vezetett, hogy az egyik biztonsági őr el akarta tőle venni a mikrofont. Mindezt nem lehetett hallani a képernyőkön keresztül, mivel a sajtóosztály még azelőtt kikapcsolta a mikrofont.


(topky.sk)