India egy éven át szegények millióinak biztosítja ingyenesen a gabonát

2022. december 24. - 08:15 | Külföld

India egy éven át ingyenesen biztosítja az élelmiszergabonát a legkiszolgáltatottabbaknak, a kormány döntése közel egymilliárd szegénységben élő lakos mindennapjait fogja megkönnyíteni - közölte az ország kereskedelmi minisztere pénteki sajtótájékoztatóján.

India egy éven át szegények millióinak biztosítja ingyenesen a gabonát
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Pijush Gojal elmondta, hogy a 2 billió rúpiás (22,5 milliárd euró) program, mely jövő év decemberéig tart, több mint 813 millió embert érint.

Ezzel egyidejűleg a miniszter bejelentette, hogy leállítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett ingyenes élelmiszer programot. Az új tervezet - mely fele annyi költséget jelent, mint elődje - lényegében felváltja a több mint két éve elindított programot.

A újonnan induló, ingyenes élelmiszergabona-program tervezete szerint az indiai családok 1 rúpiáért havonta mintegy 35 kilogramm gabonához juthatnak hozzá. A miniszter hangsúlyozta, hogy a program szegénységben élő háztartások millióit érinti.

A megszüntetett élelmezési programra azért volt szükség, mert az indiai gazdaságra súlyos csapást mért a pandémia, a magas élelmiszerárak miatt pedig rászorulók százmillióinak kellett nélkülöznie. A meglehetősen költséges program értelmében a szegényebb családok havonta öt kilogramm élelmiszergabonához jutottak hozzá ingyen.

(MTI)