Indul az egészségügy, az oktatás és az igazságszolgáltatás reformja – mutatjuk, mire szánnak 822 millió eurót

2021. október 4. - 15:53 | Belföld

Az elkövetkező hetekben megérkezik az első 822 millió euró Szlovákiába a helyreállítási terv keretén belül. Az összeg olyan területekre irányul, mint az egészségügy, az oktatás és az igazságszolgáltatás.

Indul az egészségügy, az oktatás és az igazságszolgáltatás reformja – mutatjuk, mire szánnak 822 millió eurót
Fotó: TASR

„Elkezdtük megvalósítani a helyreállítási tervet. Formába hozzuk Szlovákiát”

– nyilatkozta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök hétfőn, és kiemelte, hogy Szlovákia az elsők között adta be a helyreállítási tervet, a V4-ek közül pedig elsőként kapta meg a jóváhagyást. Elmondta, az EU-n belül az egyik legminőségibbnek tartják.

A kormányfő szerint reformokkal teli ősz előtt állunk. Ezek közül az egészségügyi reformot emelte ki, amely a kórházhálózat optimalizálásával kezdődik majd.

Hozzátette: a reform célja emelni az egészségügyi ellátás színvonalát, mert "a legfőbb érték az egészséges állampolgár". A miniszterelnök új kórházak építését és a régiek felújítását is kilátásba helyezte.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter bízik benne, hogy a lépés pozitív változást hoz mind a páciensek, mind az egészségügyi dolgozók számára. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kórházhálózat reformja mellett sor kerül az ambuláns hálózat megújulására is. Nyomatékosította, hogy egy kórházat sem fognak bezárni.

A helyreállítási tervből finanszírozzák majd az igazságszolgáltatás reformját is, és kilátásba helyezték új bírósági térkép létrejöttét. „Fontos változásokat eszközölni a bíróságok szervezésében, hogy olyan bírónk legyen, aki szakértő” – jelentette ki Mária Kolíková igazságügyi miniszter. A bírók specializálódni fognak az egyes ágakra, ami azt biztosítja majd, hogy belátható időn belül minden ember esetében megszülessen a jól megindokolt ítélet. Tervben van különálló közigazgatási bíróságok létrehozása is.

Heger szerint előnyös változások várhatók az egyetemek vezetésében is. A közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják, hogy az emberek az oktatást tartják a második legfontosabb területnek a helyreállítási terv prioritásai közül.

„Igény van rá, hogy inkább legyen kevesebb, de minőségibb egyetemünk. Ezért értékeljük az egyetemek nagyobb, életképes egységekké történő önkéntes egyesítését” – mondta Heger, aki szerint változás jöhet az egyetemek értékelésében és akkreditálási rendszerében is.

„Az iskolák a tudományos teljesítmény és a diplomások érvényesülése alapján lesznek értékelve. E változás alapján a helyreállítási tervből származó összeget, 213 millió eurót felhasználhatjuk az egyetemek teljesítményének növelésére" - mondta Heger.

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter azt mondta, a cél az, hogy a helyreállítási tervből származó anyagi forrás minden egyes diáknak segítséget nyújtson – az óvodától kezdve egészen a főiskoláig.

A helyreállítási tervből származó anyagi források a regionális és felsőoktatásba kerülnek. Bővítenék az óvodahálózatot, változásokat terveznek az oktatás tartalmát illetően, valamint az iskolák digitalizálására és a tanárok továbbképzésére is fordítanak összeget.

Ami a felsőoktatást illeti, változás várható például a főiskolák és egyetemek finanszírozásában is.

A tárcavezető kijelentette, már merítik az első forrásokat a helyreállítási tervből, az első felhívásokat pedig már meghirdették. A támogatás elsősorban a hátrányos helyzetű diákok, valamint azon diákok felé irányul első körben, akiknek az iskolai kudarc elkerülése érdekében szükségük van korrepetálásra.


TASR/para